CBOEK449 - Derk met den Beer

Een sage (brief), 1892

Hoofdtekst

Derk met den Beer, die Kerstavond overal rondwaart, heeft zijn ontstaan te danken aan: Een zekere boer, dien al zijn vee afstierf, werd daarvoor zoo verwoed, dat hij naar binnen liep, een geweer van de wand greep en daarmee naar buiten stormde, waar hij het geweer in de lucht afschoot, recht naar boven, om Onze Lieve Heer dood te schieten. O.L.H. werd daarover ook boos en veranderde hem in Derk met den Beer.

Onderwerp

SINSAG 0223 - Mann, der nach dem Himmel schiesst, zur ewigen Jagd verurteilt    SINSAG 0223 - Mann, der nach dem Himmel schiesst, zur ewigen Jagd verurteilt

Beschrijving

Het vee van een boer gaat dood. Hij is hierover zo boos, dat hij naar de hemel schiet met een jachtgeweer. God straft hem: hij moet nu eeuwig jagen als Derk met den Beer. Op kerstavond waart hij overal rond.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

1892
Derk (of Dirk) met de Beer (een spookvarken) moet voor straf eeuwig rondwaren (vgl. de Wilde Jacht). Vooral op kerstavond (24 december) was hij actief: alle boerengereedschap moest worden binnengehaald, anders nam Dirk met de Beer de spullen mee. Ook wel: Dirk met de hondjes.
Mann, der nach dem Himmel schiesst, zur ewigen Jagd verurteilt

Derk met den Beer    Derk met den Beer