Hoofdtekst

Claes en Andries eyschten eens den ontbijt van Hendrick, seggende dat sij elck maer een kleyn stuckjen kaes en broodt wilden snijden, 'twelck hij haer voorsette. Bij gebreck van een mes, dat vast geslepen wiert, gebruyckten die duyvels sijn pennemes en sneden stucken dat het hayr hem te berge rees. 'Sijn dat kleyne stuckjes', seyde hij, 'mij dunckt ghij slaet mansslaegen met een kinderkolf.'

Beschrijving

Klaas en Andries vragen of Hendrik hun ontbijt zou willen verzorgen, waarbij zij hem geruststellen: zij hoeven beiden maar een klein stukje kaas en brood. Hij zet het hun voor, maar om te snijden gebruiken de mannen het pennenmes (een bijzonder scherp mes om pennen bij te slijpen) en snijden daarmee stukken af die Hendrik de haren te berge doen rijzen; hij vraagt zich af of de heren dat kleine stukjes noemen. Het komt hem voor dat ze iemand doodslaan met een kinderslaghout (een kinderkolf is een klein slaghout voor kinderen).

Claes (Klaas)    Claes (Klaas)

Andries    Andries