Een exempel (boek), (foutieve datum)

Hoofdtekst

Exempel. Men leest een exempel, dat scrijft petrus damianus, van eenen clerc in burgoniën, die dinghede ieghen eenen anderen omme een kercke, ende dese clerc verwant. Op een tijt stont hi in die kercke, ende men las die ewangelie dat onse heere seit: „Alle die ghene die hem vernederen, die selen verhoghet werden". Doen seide die clerc: „Dat es valsch, want haddic mij vernedert, soe en hadde ic dit niet gehadt". Ende alsoe sciere als hi dit woert alsoe onbehoedelike wt sijnre quader herten ghesproken hadde, soe quam dat vier van boven in sinen mont ende in sine tonghe, ende verbaernde sine tonge. Daer dede god rechte voert wrake, ende toende hoe meshaghelijc dat hem was die quade woerde.

Beschrijving

In de kerk werd het evangelie van onze Heer gelezen waarin staat:iedereen die hem vernedert zullen verheven worden. De clericus zei dat het niet het geval is, want toen hij de Heer vernederde werd hij niet verheven. Toen de clericus dat zij kwam er vuur van boven en verbrande zijn tong, omdat de man kwaad gesproken had over God.

De Vooys, C.G.N., Middelnederlandse stichtelijke exempelen, Zwolle 1953, pagina 40

Petrus Damianus    Petrus Damianus