KEMP031 - Van kerken, kapellen en wonderbeelden: Het Leenderkapelletje van Schaesberg

Een legende (boek), 1925

HET LEENDERKAPELLETJE VAN SCHAESBERG.

Van het Leenderkapelletje onder Schaesberg, dat in den tijd van de Bokkenrijders bekend was als één van de verzamelplaatsen van die beruchte bende en waar dat gespuis zijn eed vernieuwde, luidt de legende als volgt: De graaf van Schaesberg had tijdens een veldslag de hulp van de Heilige Maagd ingeroepen en den veldslag gewonnen. Hij wilde nu iets doen, ter eere van zijn beschermster, maar hoe hij ook nadacht, hij vond niets, wat hem geschikt leek en maar in de verte waardig als een hulde aan de Lieve Vrouwe. Tot hij op zekeren nacht droomde, dat het op den top van den berg bezijden het kasteel sneeuwde. Maar wonder, terwijl de sneeuwvlokken overal vielen en zich ophoopten, bleef er ééne plek open, waar geen sneeuw viel. Die plek had precies den vorm van den grondslag van een kapelletje. Toen nu de graaf den volgenden ochtend wakker werd, herinnerde hij zich zijn droom. Hij hechtte er geen beteekenis aan, maar den geheelen morgen kon hij de gedachte niet van zich afzetten, dat het misschien wel iets meer was geweest, dan een droom. Om die gedachte kwijt te worden, begaf hij zich naar den top van dien heuvel. Toen hij aan den voet van den heuvel kwam, voelde hij, dat de grond daar vochtig was, als had bet er lang geregend. Zoo was het tot op den top. En dat alles, waar bet de vorige dagen toch niet had geregend en geen dauw was gevallen. Maar toen hij boven op den top kwam, vond hij dezen droog. Hij stond er nu nog meer verwonderd over. Zou zijn droom dan werkelijkheid zijn geweest? En zou het er dien nacht werkelijk hebben gesneeuwd? En dat de vochtigheid van den grond nog van den gesmolten sneeuw afkomstig was? De graaf ging toen na, hoever de top dan wel droog was en nu bevond hij, dat dit overeenkwam met de maten van de plek, die hij in zijn droom had gezien, als de donkere plaats, tusschen al dat wit van den sneeuw, waar geen vlokje was gevallen. Hij beschouwde dat alles als een teeken van zijne Beschermster, dat Zij zijn moeilijkheid om baar een waardig bewijs van vereering te geven, wilde wegnemen en dat zij op deze wijze en op die plaats bijzonderlijk wilde worden vereerd. De graaf liet nu het Leenderkapelletje bouwen, dat er nog staat en waarin gedurende héél de maand Mei 's morgens nog een Mis wordt gelezen en talrijke processies uit den omtrek nog ter bedevaart komen.

Onderwerp

SINLEG 0037 - Der Umriss im Schnee abgezeichnet.    SINLEG 0037 - Der Umriss im Schnee abgezeichnet.

Beschrijving

De legende over het Leenderkapelletje: De graaf van Schaesberg had tijdens een veldslag de hulp van Maria ingeroepen en zo de veldslag gewonnen. Hij wilde haar graag eren maar kon geen geschikte manier bedenken. Op een nacht droomde hij van een sneeuwbui, die viel net buiten zijn kasteel, op slecht één plek viel geen sneeuw. Deze plek had precies de grondslag van een kapel. Als hij de volgende dag gaat kijken blijkt zijn droom werkelijkheid te zijn geweest, hoewel de sneeuw nu gesmolten is, is precies de plek uit zijn droom de enige droge plek. De graaf beschouwde zijn droom als een teken dat Maria precies op deze plek vereerd wilde worden, en hij bouwde er het Leenderkapelletje.

Kemp, Pierre. Limburgs Sagenboek. Gebrs van Aelst. Maastricht, 1925. p. 37

Dit verhaal over het Leenderkapelletje van Schaesberg valt onder het hoofdstuk: