Hoofdtekst

De HUNSO is ghelegen in 't Oosten van de Drenth, op een hooghte, hebbende in 't Oosten een seer groot Moor/ dat vooortijds geweest is een wildt en impassabel Meyr/ of staende murich water/ omcingelende het meeste gedeelte deser Landtschap Drenth [...]
Ick houdet gantschelijck daer voor/ dat 'et in 't eerste geweest zij een recht Nest der Reusen, dewelcke aldaer zijn t' samen vergadert geweest/ en hebben aldaer haer hutten/ en gemeyne by-samenkomst en woninghe gehadt. Dat ick dit gevoele/ daer toe bewegen my onderscheydelijcke pregnante redenen. Ten ersten/ soo is 't manifest/ en is af-gedisputeert/ als dat in dese Landtschap hebben in d' oudtste tijden ghedomineert de Reusen, volgens de bewijsen verhaelt in de V. Distinctie. Hebben nu de Reusen in dese Landtschap geleeft/ en zijnde hier gestorven/ en begraven/ en hebben ons soodanige ghedachtenissen naer-gelaten/ die oock wel eenen Osse souden doen op-mercken; soo moetense immers oock eenige woonplaetsen en schuylhoecken gehadt hebben/ in welcke zy gewoont/ en ten minsten des Winters zijn gelogeert geweest. Soodanige nu en heb ick/ tot noch toe/ nergens in dese gantsche Landtschap konnen speuren/ als allen op dese Hunso. Sepultuyren en Begraffenissen van steen en aerde gemaeckt vind men in grooten getal/ maer niet het minste teycken van woonplaets/ als alleen daer.

Hunso zou een nest van reuzen geweest zijn.

Bron

Annales Drenthiæ, pp. 166-167. In: Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten der provincien en landen gelegen tusschen de Noord-Zee, de Yssel, Emse en Lippe. Waer by gevoeght zijn Annales Drenthiae / Johan Picardt (1660).

Picardt    Picardt

Picart    Picart