Een legende (mondeling), woensdag 11 april 2007

Hoofdtekst

FK: Het komt uit een heiligenleven hè, uit eh ... ja, ik weet niet precies waar dat opgesteld is, want Ludger, die heeft hier wel een beetje gewerkt, maar hij woonde uiteindelijk in het Ruhrgebiet, of zo. [...] Maar volgens mij, dat verhaal komt hier niet vandaan, ze hebben zich in alle bochten moeten wringen om te kijken waar het verhaal nou eigenlijk gebeurd was. Want je had drie plaatsnamen, en die plaatsnamen stonden in dat heiligenleven dat helemaal in het Latijn was gesteld. Dus ja ... er was maar een plaats waar je zo'n Helewird [fonetische schrijfwijze], en een Wisqwirt en een Werfhem of zo had, en dat was hier. Dus toen kwamen ze d'r uiteindelijk op uit dat hier ... zal het wel gebeurd zijn, of zoiets dergelijks. Maar ja, het is helemaal ook niet een verhaal dat hier bij de streek hoort of bij de grond hoort. Maar het is gewoon een verhaal. [...]
RK: Maar het is dus een verhaal dat hier ... dat als het ware door Usquert wordt geclaimd ... want er staat hier zo'n beeld?
FK: Nou, in principe ... het wordt ... de geschiedenis is dat op een gegeven moment ... er is gewoon naar gekeken door historici [...] maar uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat het hier gebeurd moest zijn, want eigenlijk alles viel af. Het verhaal begint in Helewird of zoiets dergelijks. Nou dat kan Holwerd zijn, tegenover Ameland, het kan Holwierde zijn, dat ligt bij Appingedam [...] maar hier ligt dan Helwerd [...] dan had je Wisqwirt, dat werd een beetje lastig. [...] Men dacht dat het hier moest zijn ... ja, en toen de wetenschap ... het zijn gewoon onderzoekers en die hebben gedacht: het zal wel hier zijn. En toen is dat verhaal pas eigenlijk hier terecht gekomen. Maar het was hier nooit. Het was, volgens mij andere plaatsen hebben het ook geclaimd hoor, waar het was. [...]
RK: Want het verhaal, hoe u dat kent, hoe gaat dat?
FK: Dat gaat als volgt. Er was eens ... nou dat is, dan moet je ook [de] achtergrond weten, want Karel de Grote heeft hier strijd gevoerd om het hier werkelijk te kunnen besturen. Toen heeft-ie gewonnen, en toen gingen zendelingen, gingen hier heen, om de mensen christelijk te maken. En Ludger is iemand, ja, dat is dan ook allemaal achtergrondkennis [...] die kwam oorspronkelijk uit deze streek. Hij was een Fries. Hoe dan ook, hij werd ingeschakeld om dat te doen. En hij ging aan wal bij Helwerd. [...] Daar was hij te gast bij een weduwe, en daar was een bard en die zong over de verrichtingen van de grote koningen. Die heette Bernlef en die was blind. Toen, de volgende morgen, toen, geloof ik, kwam Ludger hem weer tegen en hij zei: 'Zou jij christen willen worden?' 'Ja,' zei Bernlef, 'dat wil ik.' En toen zei Ludger: 'Dat is goed, dan moet je nu je zonden bekennen, en dat deed-ie. En toen kon hij weer zien. En toen, of tenminste, hij kon zien ... dat was nog niet helemaal duidelijk in het verhaal ... want, eerst liepen ze langs Warffum en toen zei Ludger van: 'Zie jij wat dat is?' 'Ja.' Hij zei: 'Dat is Warffum, want ik zie de bomen, en de huizen.' Zoiets dergelijks. En toen gingen ze naar Usquert. En daar was een kapel, een oratorium, en daar knielden ze en dankten ze de Heer voor de bekering en genezing van Bernlef. En men denkt, men vermoedt, dat die kapel op de plaats heeft gestaan waar de kerk zat, maar natuurlijk veel kleiner was, maar gewoon hier bovenop de wierde [...]

TM 3102 - Belezer geneest mens of dier    TM 3102 - Belezer geneest mens of dier

Beschrijving

Zendeling Ludger ontmoet de blinde zanger Bernlef, die zich wel wil bekeren tot het christendom. Na het bekennen van zijn zonden krijgt Bernlef zicht in zijn ogen. Bij een kapel, volgens zeggen waar nu de kerk staat, in Usquert danken ze God voor het wonder.

Letterlijk afschrift van mp3-opname.

Zie Groninger kerken 6: 2. Deel Usquert