SINBRABSAG047b

Hoofdtekst

De jager Jan van Hurk had den gloeienden mensch eens gezien toen hij van Son naar Vessem ging. Hij en zijn medejager Kees Blankers beschouwden het terecht als een phosphorische damp, die daar uit de vele moerassen der heide opstijgt. In het najaar van 1844 toen ze in de heidebergen van Oirschot waren, om de strikken der stroopers te lichten, zagen ze achter den Zwarten Heuvel een vurige gestalte te voorschijn komen, ongeveer 80 schreden van hen af, die de weg over den Potjesberg naar den straatweg nam. 't Had den vorm van een grooten kanonskogel en was zoo vurig, dat de hei er door verlicht werd, alsof het helder dag was. Boven de bol was een trechtervormige vurige uitwaseming, anderhalve voet hoog. De kogel bleef op een halve nederlandsche el boven de heide, vloog in volle vaart over den Potjesberg en verdween toen uit het gezicht. Het was stil weer en maanlicht, ongeveer negen uur in den avond. 2)

Onderwerp

SINSAG 0220 - Andere Begegnungen mit dem Feuermann    SINSAG 0220 - Andere Begegnungen mit dem Feuermann

Beschrijving

Er wordt verteld dat jager Jan van Hurk samen met Kees Blankers de vuurman zouden hebben gezien op de heide. De vurige gestalte had de vorm van een grote kanonskogel en boven hem bevond zich een trechtervormige vurige uitwaseming. De gestalte was zo vurig dat de hele heide erdoor werd verlicht.

Noord-Brabantsch Sagenboek/ J. R. W. Sinninghe. - Zutphen: W.J. Thieme & Cie. - [1933], p. 42.

[1933]
Valt onder hoofdstuk en titel(s): I. Mythologische Sagen: De Daemonen der vier elementen: C. Vuurgeesten: 2. Vuurman.

Bronnen:
2) Hermans, N. Br. Oudheden, 93-95.