BLECOURTNB0086 - 2.40. De laatste kabouters te Aalst

2.40. De laatste kabouters te Aalst
Men wijst eene boerderij waar, lang geleden, op zekeren nacht al het graan verdwenen was, dat gedorschen op den zolder lag. De eigenaar stak de schuld hiervan op de Kaboutermannekens, en vertelde het aan zijnen buurman. Deze geloofde zulks in den eerste niet, want hij hield de Kabouters voor goed en eerlijk.
Toen echter eenige dagen na dit gebeurde, ook zijne granen van den zolder gehaald waren, en verscheidene malen de koesop uitgeëten was, veranderde hij van gedacht. Hij zou ze wel eene poets spelen, en hing op zekeren avond zijne sop, niet met groente of ander voeder, maar met oude leeren lappen gevuld, over het heerdvuur. Wakker te bed liggende, hoorde hij des nachts de Kaboutermannekens komen, die zich aan de sop wilden te goed doen. Zooals men denken kan, smaakte ze niet, en de boer hoorde een hunner zeggen: 'Ik ben al zoo oud, dat er twee molenstanders op denzelfden stam gegroeid zijn, maar nog nooit in mijn leven heb ik zoo'n fiksefater geëten.' Hun verblijf in die woning was dan ook van korten duur. Op eenigen afstand gekomen, ontmoetten zij den knecht dezer boerderij, die toevallig laat huiswaarts keerde. Een der dwergen riep hem toe: 'Zeg, als ge thuis komt, tegen Adriaan, dat Kyrië dood is.' Zoodra de knecht in huis gekomen was, vertelde hij wat hem werd toegeroepen en men hoorde aanstonds onder den grond eene kabouterstem: 'Och arme! is Kyrië dood!? ... Dan vertrek ik ook! Van dien dag af, bleven de Kabouters voorgoed uit Aalst weg.

SINSAG 066    SINSAG 066

Beschrijving

Kabouters halen graan van zolders, eten van brij voor vee, waarop een boer de brij met oude leren lappen mengt. Als de knecht vertelt dat hem door kabouters is toegeroepen dat hij moet vertellen dat Kyrië dood is, hoort men een kabouterstem zeggen dat hij dan ook vertrekt.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 61-62

Motief

F481.0.1.3 - Cobold acquired by placing food for him in a certain place.    F481.0.1.3 - Cobold acquired by placing food for him in a certain place.

F451.3.7.3 - Dwarfs given inedible food to eat.    F451.3.7.3 - Dwarfs given inedible food to eat.

F451.9 - Dwarfs emigrate.    F451.9 - Dwarfs emigrate.

F451.5.2.6 - Dwarfs punish.    F451.5.2.6 - Dwarfs punish.

1892
Motieven: F481.0.1.3 Cobold acquired by placing food for him
in a certain place; F451.3.7.3 Dwarfs given inedible food to eat; F451.9 Dwarfs emigrate; vgl. F451.5.2.6 Dwarfs punish.
OV IV: 114-115 (= 1.24). Bewerking: Biemans 1973: 34-35.
2. De archeologie van het vertellen. Verhalen uit de Kempen
Opgetekend, verzameld en bewerkt door Petrus Norbertus Panken. Panken werd geboren te Duizel op 6 september 1819. Hij was vanaf 1840 tot 1863 onderwijzer te Westerhoven en na zijn pensionering brievenbesteller te Bergeik, waar hij op 20 juli 1904 overleed. Hij was een pionier op het gebied van de Noordbrabantse archeologie, daartoe o.a. geïnspireerd door C.R. Hermans (zie Biemans 1977). Een uitgebreide biografie van hem werd geschreven door Hein Mandos (1971). Zijn verhalen werden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde (TNG) I (okt. 1883 -okt. 1884) II (okt. 1884-okt. 1885), III (okt. 1885-okt. 1886) en in Ons Volksleven (OV) IV (1892), V (1893). Van de publicaties uit Ons Volksleven verscheen in 1893 een overdruk. Zijn Bergeikse verhalen verschenen bovendien in de Beschrijving van Bergeik (BB), dat hij samen met A.F.O. van Sasse van Ysselt schreef (1900).
Zijn handschriften, waaronder een Autobiografie of Eigen Levensbeschrijving en een dagboek zijn te raadplegen in het streekmuseum Eicha te Bergeik.
Die zähe "fikkefak". Zwerge bekommen ungeniessbare Speisen & SINSAG 0101 "Magnus Pan mortuus est." Zwerge teilen einander durch Vermittlung eines Menschen den Tod ihres Königs mit & Zwerge ziehen fort, nachdem ihr König gestorben ist

Kaboutermanneke    Kaboutermanneke

Kabouter    Kabouter