BLECOURTNB0099 - 2.53. Eene heksende kat op de Weebosch

2.53. Eene heksende kat op de Weebosch
Bij zekeren Brouwers op het gehucht Weebosch te Bergeik stierven gewoonlijk zijne jonge kalveren. De huisgenooten en anderen meenden vast en zeker dat de eene of de andere heks daar de schuld van was. Op eenen laten avond zat de vrouw van genoemden boer hun klein kind te reinigen, toen zij eene groote kat met lange snorren door het woonvertrek in den stal zag sluipen. De verschrikte vrouw legt haastig het kind op het bed bij haren man en ijlt stalwaarts, doch het was te laat: den volgenden morgen lag er alweder een nuchteren kalf dood! Wegens dit geval en andere vermeende betooveringen, stonden deze arme lieden veel verdriet en angst uit, die veel grooter werden, toen twee hunner kinderen, niet meer in het ouderlijk huis durvende wonen, geheel onverwacht vertrokken. Een jeugdig meisje namelijk ging (reeds den volgende dag, nadat gezegde heksenkat gezien was) zonder dat hare ouders het wisten en kwam eerst na negen dagen terug, toen men haar in den hol onder eenen boom vond staan. In huis geroepen, bleef zij als te voren wonen. Niet lang daarna, vertrok een oudere zoon, onbekend waarheen of wat er van hem geworden is, dewijl men niets meer van hem vernomen heeft. Nog noemt men personen, die hem zagen heengaan en die al deze gebeurtenissen, met veel omstandigheden, als echte feiten verhalen.

Onderwerp

SINSAG 0605 - Hexenkatze erscheint im Stall und Haus und verzaubert Menschen und Vieh.    SINSAG 0605 - Hexenkatze erscheint im Stall und Haus und verzaubert Menschen und Vieh.

Beschrijving

Schuld van het sterven van nuchtere kalveren bij een boer wordt toegeschreven aan een grote kat die de boerin naar de stal ziet sluipen.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 69

G265.4.1.1* - Witch causes death of cattle.    G265.4.1.1* - Witch causes death of cattle.

G211.1.7 - Witch in form of cat.    G211.1.7 - Witch in form of cat.

G262.3.2 - Witch as cat causes death.    G262.3.2 - Witch as cat causes death.

1892
Motieven: G265.4.1.1* Witch causes death of cattle; G211.1.7 Witch in form of cat; G262.3.2 Witch as cat causes death.
OV IV: 168-169, BB: 417. Bewerking: Sinninghe 1933: 101 (no. 146); Biemans 1973: 46-47. S.S8605.4.
2. De archeologie van het vertellen. Verhalen uit de Kempen
Opgetekend, verzameld en bewerkt door Petrus Norbertus Panken. Panken werd geboren te Duizel op 6 september 1819. Hij was vanaf 1840 tot 1863 onderwijzer te Westerhoven en na zijn pensionering brievenbesteller te Bergeik, waar hij op 20 juli 1904 overleed. Hij was een pionier op het gebied van de Noordbrabantse archeologie, daartoe o.a. geïnspireerd door C.R. Hermans (zie Biemans 1977). Een uitgebreide biografie van hem werd geschreven door Hein Mandos (1971). Zijn verhalen werden gepubliceerd in het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde (TNG) I (okt. 1883 -okt. 1884) II (okt. 1884-okt. 1885), III (okt. 1885-okt. 1886) en in Ons Volksleven (OV) IV (1892), V (1893). Van de publicaties uit Ons Volksleven verscheen in 1893 een overdruk. Zijn Bergeikse verhalen verschenen bovendien in de Beschrijving van Bergeik (BB), dat hij samen met A.F.O. van Sasse van Ysselt schreef (1900).
Zijn handschriften, waaronder een Autobiografie of Eigen Levensbeschrijving en een dagboek zijn te raadplegen in het streekmuseum Eicha te Bergeik.
Hexenkatze erscheint im Stall und Haus und verzaubert Menschen und Vieh

Brouwers    Brouwers