Een sage (mondeling), zaterdag 08 december 1962

Hoofdtekst

Van dat huishouwe van dat boerengezin achter 't slot waren de voorvaderen allemaal drinkers. 't Mot daar vroeger allemaal wel eens gebeurd zijn. Op een avond komen d'r allemaal gasten om te kaarten. D'r werd gruwelijk gespot en tekeergegaan. Twee van die gasten gaan weg. Ze hebben een endjie gelopen op die laan, toen kregen ze ineens klappen links en klappen rechts in d'r gezicht. Eerst zaggen ze niks. Zij gevlucht. Toen zaggen ze een zwarte gedaante. Die zat ze na. Ze kregen slaag tot ze thuis waren toe!

Onderwerp

SINSAG 0917 - Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter).    SINSAG 0917 - Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter).

Beschrijving

In de boerderij achter het slot ging het er waarschijnlijk heftig aan toe, de voorvaderen waren namelijk allemaal drinkers. Als twee gasten na een avond kaarten, vol gevloek en getier, naar huis lopen worden zij door iets onzichbaars geslagen. Terwijl ze het op een lopen zetten worden ze de rest van de weg achtervolgt en geslagen door een zwarte gedaante.

Bron

Henk Kooijman: Volksverhalen uit het grensgebied van Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant. Amsterdam 1988. p. 56

Teufel (in Tiergestalt) erschreckt Sünder (Fluchende, Holzdiebe, Sonntagsschänder oder Spötter)

Langerak (Zuid-Holland)    Langerak (Zuid-Holland)