Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

ENGELS001 - Aardmannetjes

Een sage (mondeling), maandag 30 april 1962

Hoofdtekst

Aardmannetjes:
In het Einderveld, aan de rand van het bos, op een perceel, dat vanouds “den Heiespoost” wordt genoemd, huisden vroeger “Eèrdmenkes”. Er is van dit volkje weinig meer in de herinnering overgebleven. Om aan eten en drinkwater te komen brachten ze dagelijks bezoeken aan een oude boerderij in het gehucht Eijndt, sinds mijn heugenis bewoond door Lormans. In mijn jeugd, vóórdat de boeren kunstmest gebruikten, en de boeren nog niet in staat waren, diep te ploegen, kon men in droge zomers in de rogge, dwars door de velden, van de Heiespoost naar Lormans, het vroegere pad nog zien, doordat de rogge er slecht groeide en verscheen (noodrijping).
De èèrdmenkes leenden bij deze boerderij ook huisraad. Er is nog een oud praatje, dat gold bij het ter leen vragen: “Vrouw Netel,/lieën mich de ketel,/Bring ich um veurumme/dan es hè fijn gepoetst,/of es ter in gesjete!”
Er wordt verteld, dat de èèrdmenkes zijn verdwenen, toen er in de kerktoren van Helden-Dorp klokken kwamen te hangen. Ze konden het luiden van klokken niet verdragen

Onderwerp

SINSAG 0068 - Erddämonen leihen Haushaltsgerät    SINSAG 0068 - Erddämonen leihen Haushaltsgerät   

Beschrijving

Aardmannetjes gaan dagelijks naar een boerderij voor eten en drinken, en lenen ook huisraad, die ze brandschoon terugbrengen. Ze zijn verdwenen nadat in de kerktoren klokken zijn geplaatst, want ze konden niet tegen het luiden van de klokken.

Bron

Collectie Engels, verslag 1, verhaal 1 (Archief Meertens Instituut)

Motief

F451.5.10.3 - Dwarfs borrow from mortals.    F451.5.10.3 - Dwarfs borrow from mortals.   

F451.9.1 - Why dwarfs emigrate.    F451.9.1 - Why dwarfs emigrate.   

Naam Overig in Tekst

Lormans    Lormans   

Netel    Netel   

Naam Locatie in Tekst

Einderveld    Einderveld   

Eijndt    Eijndt   

Helden    Helden   

Heiespoost    Heiespoost   

Plaats van Handelen

Eijndt    Eijndt   

Helden-Dorp    Helden-Dorp   

Kloekenummer in tekst