ENGELS039 - Werkgeesten

Een sage (mondeling), woensdag 09 mei 1962

Werkgeesten:
Op de boerderij “Ungerste Kaostalle” in het gehucht Oijen, woonden 2 knechten, waarvan er een naar Belfeldse kermis wou gaan. De boer had hiertegen bezwaar, en gaf de jongens zoveel werk, dat ze geen kans zouden krijgen. Ze moesten een groot perceel uitgereden stalmest gaan breken. De knecht ging mokkend met zijn jongere collega naar het veld. Hij zei: “Denkt die boer, dat hij me hier houdt? Dat zal ik hem eens laten zien. Dat mest heb ik in een wip gebroken. Jij hoeft nog niet eens mee te doen. Ga daar maar wat aan de kant zitten.” Hij ging met zijn riek naar een hoop toe, en sprak: “Ich eine; allemaol eine!” Hij begon de hoop, waar hij bij stond kapot te breken. Tegelijkertijd vlogen alle andere hopen ook uit elkaar, zonder dat de andere knecht iets of iemand zag.
De boer hoorde dit achteraf, en zei: “Ik wil mijn mest niet door de duivel gebroken hebben!” Hij joeg de knecht weg.

Beschrijving

Boer draagt knechts op stalmest te verspreiden dat zoveel is dat ze niet naar de kermis kunnen. Eén van de knechts zegt tegen de ander dat hij het werk snel kan doen, waarbij de ander niet hoeft te helpen. Hij spreekt een formule uit, verspreidt een hoop mest, terwijl tegelijkertijd alle andere hopen zich verspreiden.

Collectie Engels, verslag 3, verhaal 2 (Archief Meertens Instituut)

Ungerste Kaostalle