ENGELS040 - Vuurmannen

Een sage (mondeling), woensdag 09 mei 1962

Vuurmannen:
Bij “Boers” in het gehucht Donk woonden vroeger 2 knechten, die, zoals dat vroeger op grotere boerderijen gebruikelijk was, sliepen in een kamertje bij de paardenstal. Op donkere stormachtige avonden zagen beiden soms de “vuurman” door de lucht vliegen. Op een dergelijke avond keek een der jongens vóór het naar bed gaan, door het venster, en zag het verschijnsel. Hij spotte daar wat mee, en floot lokkend. De vuurman kwam op dit gefluit op het raampje af. Precies op tijd klapte de knecht de blinden dicht. Er volgde een zware slag op het venster. ’s Anderendaags bleek op het hout van de blinde een ingebrande zwarte hand te staan, die er nooit meer afging.
N.B. Bovengenoemde boerderij is niet juist. Het zou een boerderij op Reuver zijn.

SINSAG 0212 - Spötter pfeift Feuermann heran    SINSAG 0212 - Spötter pfeift Feuermann heran

Beschrijving

Knecht fluit naar een vuurman die door de lucht vliegt. De vuurman vliegt op het raam af, maar de knecht kan de blinden nog sluiten. Van de zware slag staat de volgende dag op de blinden een ingebrande zwarte hand die niet te verwijderen is.

Collectie Engels, verslag 3, verhaal 3 (Archief Meertens Instituut)

Boers    Boers