Een broodjeaapverhaal (vragenlijst), 1991

Hoofdtekst

Zelf gehoord enkele jaren terug. Bezoek aan de dierentuin: de hele familie, vader, moeder, en de kinderen gingen er heen. Alles moest bekeken worden. Vader en moeder, wetende dat kinderen graag wat aan de dieren geven zoals snoepjes, pinda's enzovoort, hadden een buil fruit gekocht. Jantje, de oudste, mocht een perzik in de apenkooi gooien. Tot zijn stomme verbazing haalt de aap er eerst de pit uit en probeert die in zijn gat te stoppen, haalt hem er weer uit en eet hem dan op.
Jantje verbaasd: "Papa, wat doet 'ie nou?"
"Och," zei papa, "die aap gebruikt zijn verstand, en eet niks op dat er achter niet uit kan."

Beschrijving

Een gezin gaat naar de dierentuin en heeft fruit meegenomen voor de dieren. Het oudste zoontje gooit een perzik in de apenkooi. Een aap haalt de pit eruit en probeert dit eerst in zijn achterwerk te stoppen. Daarna eet hij de pit op. De vader legt aan zijn zoontje uit hoe slim de aap is: hij eet niets op dat er van achteren niet uit kan.

Vragenlijst no. 62 (1991) Meertens Instituut, Volkskunde, vraag 3, formulier K 147