GBABY102 - Sparen voor een rolstoel

Een broodjeaapverhaal (boek), (foutieve datum)

Sparen voor een rolstoel
Bij inlevering van een miljoen labeltjes van Pickwick-theezakjes doet de fabrikant een rolstoel cadeau aan een gehandicapte. Met dat doel voor ogen mobiliseert een groot aantal Nederlanders familie, collega's en buurtgenoten. Telkens weer vormen zich wijdvertakte netwerken van spaarders, die hun enveloppen, sigarenkistjes en schoenendozen vol labeltjes aan elkaar doorgeven. Wanneer de beheerder van het centrale verzamelpunt het vereiste miljoen ziet naderen, belt hij de fabrikant. Daar wacht hem een bittere teleurstelling.
Want Douwe Egberts, de producent van Pickwick, heeft helemaal geen spaarprogramma voor rolstoelen.
Toch wordt het bedrijf sinds 1985 gebeld door hoopvolle spaarders die informeren naar de manier waarop ze hun zakken vol labeltjes kunnen verzenden. PR-medewerker Joost den Haan: "Het gaat in fasen. Als iemand in ziekenhuizen of clubhuizen een A-viertje heeft uitgedeeld waarin wordt gevraagd om één of twee miljoen labeltjes voor een rolstoel, nemen de telefoontjes weer toe. Je ziet ook hoe het nu in de ene, dan in de andere hoek van het land opleeft. In het verleden hebben we wel geprobeerd om er iets tegen te ondernemen door in zo'n gebied te adverteren in regionale bladen. Maar de ervaring was dat publiciteit het gerucht alleen maar versterkte. Wat de mensen onthielden was niet onze ontkenning, maar het feit dat er een verband bestond tussen Pickwick-labeltjes en rolstoelen. Daarom publiceren we er niet meer zelf over. We vragen wel aan iedereen die ons belt door te vertellen dat het niet waar is. We hebben nooit zo'n actie gehad en we weten niet waar het gerucht vandaan komt."Waar komt het gerucht vandaan? Toen Parool-redacteur Hans Hoekstra het spoor terug volgde, ontdekte hij behalve labeltjesspaarders ook spaargroepen die de verpakkingen van Mascotte-vloei of banderollen van sigarettenpakjes bewaarden. Hun doel was telkens een rolstoel voor een invalide meisje. Waarom heeft zo'n meisje in onze verzorgingsstaat eigenlijk nog geen rolstoel? Eén van de verzamelaars: "Ze heeft nu nog een rolstoel die je met de hand moet voortduwen en we sparen voor een elektronische rolstoel, want die krijg je niet van het ziekenfonds."Ondanks naarstig speuren kon Hoekstra de herkomst van het gerucht niet traceren. Ook het bestaan van de uitverkoren invalide werd steeds twijfelachtiger. Hoekstra: "Voor al deze spaarders bestaat het invalide meisje wel degelijk, al kennen ze haar niet persoonlijk maar altijd via een ander. Ze geven de opgespaarde banderollen en theelabeltjes door aan een ander die ze ook weer aan een ander doorgeeft."Geruchten over bedrijven die in ruil voor verpakkingen van hun produkten invaliden zouden verblijden met een rolstoel, doen al tientallen jaren de ronde. In de afgelopen twintig jaar spaarden groepen Nederlanders voor dat doel al kroonkurken van bierflesjes en de ruitertjes op de pakjes van Caballero.

BRUN 07140 - Redemption Rumors    BRUN 07140 - Redemption Rumors

Beschrijving

Geruchten over bedrijven die in ruil voor verpakkingen van hun produkten invaliden een rolstoel zouden bezorgen, doen al lang de ronde. Zo bestaat het idee dat bij inlevering van een miljoen labeltjes van Pickwick-theezakjes de fabrikant een rolstoel cadeau doet aan een gehandicapte. Er bestaat echter geen spaarprogramma voor rolstoelen.

Peter Burger: De gebraden baby. Amsterdam, 1995, p.141

Redemption Rumors