SOLDAA05 - Vijfde vertelling

Vijfde vertelling
Ik en mijn broeder hadden met elkander twehonderd Gulden en toen kregen wij verschil toen had ik honderd Gulden
en toen ging ik aan het Reizen en toen ging ik door een bos heen en daar stont een man te Bomen kappen ik zeide tegen de man in hoeveel slagen kunt gij een boom omhouwen hij zeide van in twee slagen wilt gij mijn knegt worden Jawel. Wat wilt gij verdienen 25 gulden. goed ga maar met mij
en toen gingen wij voort en kwamen bij een man die aan het schieten was ik vroeg hem kent gij goed schieten Ja zeide de man zo wijt als ik ze zien kan Wilt gij mijn knegt worden Jawel wat wilt gij verdienen Antw. 25 Gulden. Goed zeide ik ga maar met mij
en toen reisden wij voort en kwamen bij een man die een zak op den rug had ik vroeg hem wat hij in de zak hadde hij antwoorde de dag en Nacht doe zeide ik wilt gij mijn knegt worden A. Jawel. doe zeide ik wat wilt gij verdienen Antw. 25 gl. doe zeide ik goed ga maar met mij
en wij reisden met malkander elk met 25 Gl. voort en toen kwamen wy in een Dorp daar hoorden wij dat er een koningsdochter met een kamer met geld te winnen was en daar was een Fontein bij dat huis en al die daar eerst een emmer met water uit halen kon en die eerst bij de koningsdogter brengen kon die zal de kamer met geld en de koningsdogter hebben doe zeide ik tegen mijn boomkapper koom gauw een emmer met water na de koningsdogter en toen gaven de andere menschen hem slaapgoed in en toen kwam hij onderweegs in slaap en lag op een doode paardekop en sliep toen zeide ik tegen mijn Schieter ga heen en schiet hem de paardekop onder het hoofd weg en hij dede dat en schoot hem de paardekop onder het hoofd weg en de man wierd aanstonds wakker en liep gauw heen en kwam nog eerst bij de koningsdogter
doe wilden zij mij de kamer met geld en de koningsdogter niet geven en doe zeide ik tegen hem neem de kamer met geld maar met wat leid ons aan de koningsdogter gelegen en hij nam de kamer met geld op de rug en ging er met voort en toen wilden zij ons krijgen en kwamen ons met een boedel volk agter na
en toen zeide ik tegen mijn dag en nacht drager Smijt de nacht agter ons en de dag voor ons doe dede hij dat en wij gingen voort want zij konden ons niet zien en wij gingen al voort.

AT 0513 - The Extraordinary Companions    AT 0513 - The Extraordinary Companions

ATU 0513 - The Extraordinary Companions.    ATU 0513 - The Extraordinary Companions.

SINAT 0513 - Sechse kommen durch die ganze Welt    SINAT 0513 - Sechse kommen durch die ganze Welt

VDK 0513 - The Extraordinary Companions    VDK 0513 - The Extraordinary Companions

Beschrijving

Een man gaat op reis en komt onderweg een man tegen die in een paar slagen een boom kan omhakken. Hij is bereid zijn knecht te worden tegen een vergoeding. Een man die goed kan schieten wordt ook zijn knecht, evenals een man die de dag en de nacht in een zak op zijn rug heeft. Ze komen in een dorp waar ze horen dat er een prinses en een kamer met geld te winnen zijn. De winnaar is degene die uit de fontein als eerste een emmer water naar de prinses brengen kan. De boomkapper krijgt het bevel dit te gaan doen, maar onderweg wordt hij in slaap gemaakt. De schieter krijgt de opdracht de paardekop onder zijn hoofd weg te schieten, zodat de man ontwaakt en als eerste bij de prinses arriveert. De reiziger geeft de kamer met geld aan de boomkapper maar een hoop volk komt hen achterna. De dag- en nachtdrager krijgt opdracht de nacht achter zich te werpen en de dag vóór hun en zo ontkomen ze.

E.J. Huizenga - Onnekes: Het boek van Trijntje Soldaats. Groningen, 1928, p. 17 e.v.

F601 - Extraordinary companions.    F601 - Extraordinary companions.

F621 - Strong man: tree-puller.    F621 - Strong man: tree-puller.

F601.2 - Extraordinary companions help hero in suitor tests.    F601.2 - Extraordinary companions help hero in suitor tests.

F601.1 - Extraordinary companions perform hero‘s tasks.    F601.1 - Extraordinary companions perform hero‘s tasks.

H1450.1 - Waking contest.    H1450.1 - Waking contest.

The Extraordinary Companions