SOLDAA06 - Zesde vertelling

Zesde vertelling
Daar waren eenmaal drie studenten en die gingen uit te reizen en zij kwamen daar in een land daar de vrouwen toe de vensters uit lagen en die studenten liepen daar door een dorp heen daar lagen de vrouwen met het hoofd toe het venster uit en een student lachte daar een vrouw zo blijd aan en zij lachte hem ook zoo blijd aan
en zij gingen weder voort toen stuurde de vrouw hem haar meid achterna en zeide dat hij reis bij mevrouw komen moest doe ging die Student met in huis en werde geblindoekt binnengeleidt. doe kwam hij bij de vrouw en hij kreeg daar van allerhande lekkernijen bij die vrouw. doe zeide die vrouw dat hij moest er niet van praten dan moest hij de dood sterven. Neen zeide hij ik zal er niet van praten en toen ging hij weer voort bij de andere studenten en toen gingen zij de vrouw weer voorbij en zij lachten alle drie zoo blijde en de vrouw lachte ook blijde en toen gingen zij voort en toen stuurde de vrouw hare meid achterna en toen ging de student weer met in huis en werde geblindoekt binnengeleit en zij bragten hem in een kamer die heel met zwart behangen was en daar stond een tavel die was ook zwart bekleed en daar lag een zweerd op en hij kreeg niets dan de meid bragt hem zomtijds wat water doe zeide de meid tegen hem wij moeten hier van nacht beide sterven. doe zeide de student is daar geen middel om dat te ontkomen doe zeide de meid daar is geen middel om dat te ontkomen anders niet dan door het kakhuis heen te kruipen. Zoo zeide hij daar moeten wij maar door. Wij zullen malkaer er door helpen en zij gingen er door doe gingen zij elk zijnes weegs de student ging naar zijne andere makkers toe en zij gingen met malkander elk weer na haar eigen huis.
Doe ging die student welke daar in dat huis geweest was met zijn vader buiten de stad te wandelen en zij gingen daar in een Herberg om een zoopje te koopen of wat anders en toen kwam daar ook nog een man die ging daar ook zitten en die schikte al digter bij de vader en bij de student op het lest zat hij bij haar en hij liet haar reis snuiven. toen zag de student daar een mooi Portrait en zag dat het zijn portrait was en ging met zijn vader buiten de Herberg en zeide tegen zijn vader dat het zijn portrait was en toen gingen zij weder in de Herberg toen zeide de vader laat mij ook nog reis snuiven. doe zeide man goed en de vader zag het beeld doe zeide de vader wat beduidt dat dat daar zoo een beeld op staat doe zeide de man dat als zij een mooi mensch zagen dat zij dat dan uitschilderden. doe zeide de vader dat was niet waar, dat hij zoude hem het maar zeggen
doe zeide de man dat het hem om zijn zoon te doen was. doe zeide de vader of daar geen ofkomen aan was doe zeide de man daar is geen ofkomen aan. doe zeide de vader dat hij zoude hem geld geeven dan zouden zij zeggen dat hij gestorven was doe ging dat aan en zij lieten het door de regering ondertekenen en zij stuurden de brief weg met de man en hij bleef vrij.

SINAT 0999 - Andere Räubergeschichten    SINAT 0999 - Andere Räubergeschichten

AT 0968 - Miscellaneous Robber and Murder Stories    AT 0968 - Miscellaneous Robber and Murder Stories

ATU 0968 - Miscellaneous Robber and Murder Stories.    ATU 0968 - Miscellaneous Robber and Murder Stories.

Beschrijving

Drie studenten gaan op reis en komen in een land waar de vrouwen uit de ramen hangen. Eén student en een vrouw lachen naar elkaar en de vrouw stuurt haar meid om de student naar haar toe te brengen. Ze hebben een leuke tijd samen en de vrouw zegt dat hij er niet over mag praten, want anders moet hij sterven. De student gaat terug naar de anderen. Als ze weer langs het huis van de vrouw komen, lachen alle drie de studenten naar de vrouw. De eerste student wordt weer opgehaald door de meid en in een zwarte kamer gebracht met een zwart-beklede tafel met een zwaard. De meid zegt tegen hem dat zij die nacht moeten sterven. Ze weten te ontsnappen via de WC. Op een dag komt de student met zijn vader in een herberg en ze ontmoeten daar een man die het portret van de student in zijn snuifdoos heeft. Men is naar hem op zoek. De vader biedt de man geld aan als hij belooft te zeggen dat zijn zoon gestorven is. Een brief wordt door de regering ondertekend en weggestuurd; de student blijft vrij.

E.J. Huizenga - Onnekes: Het boek van Trijntje Soldaats. Groningen, 1928, p. 21 e.v.

Andere Räubergeschichten