SOLDAA07 - Zevende vertelling

Zevende vertelling
Daar waren eenmaal drie matrozen die waren verongelukt met het schip en die liepen en die liepen al een dag of twee zonder bij een huis te komen en zij kregen ook honger toen zagen zij daar ligt. toen liepen zij daar na toe en zij kwamen er bij en zagen dat het een kasteel was toen schelden zij daar aan en de knegt kwam voor. doe vroegen zij dat of zij daar ook herberg krijgen konden. Zoo zeide de knegt ik zal mijn Heer vragen doe liep de knegt heen en kwam weer en zeide dat zij zouden maar in Huis komen doe gingen zij met in Huis en de knegt bragt haar voort bij de Heer in de kamer. toen zaten zij daar bij die Heer in de kamer en haar werde niets gegeven en de een zag op de ander.
toen kwam de knegt en zette daar een tafeltje heen en hij dede daar een vork een mes, een telder en wat zout en zette daar een stoel bij toen ging hij na de schoorsteen en haalde daar een stuk vlees uit daar het bloed uitliep en hij lag het op dat Tafeltje en het leek menschevlees toe. doe werde daar een vrouw binnen gebragt die zag er krekt uit als de geschilderde dood en die wierde daar bij dat Tafeltje gezet. en die vrouw nam daar een klein beetje van en at dat op doe werde de vrouw weer weggebragt en zij waren zoo bang dat zij dorsten niets zeggen
doe zeide de heer gij hoeft niet bang te wezen meent gij dat gij hier in een moordenaarshuis is neen! praat maar vrij door toen werden zij wat levendiger doe zeide de Heer ik ben een scherpregter en dat is hier de mode dat al die overspel met een andere man doet dat dan die man terstont dood gehouwen moet worden en dat zij die dan op eeten moet. en dat heeft mijn vrouw gedaan en die man hangt in de schoorsteen opdat die daar wat langer duuren zoude en wij snijden er maar dikke stukken uit dat hij gauwer op kwam.
doe werden zij veel vrolijker en spraken vris door doe bragt de knegt haar ook wat eeten en dekte de Tafel en bragt daar van allerhande lekkernijen op doe begonnen zij ook te eeten en het eeten was goed doe gingen zij liggen te slapen en des morgens stonden zijn weer op en wilden weer voort toen gaf de Heer haar wat reisgeld met en zij gingen weer voort en bedankten de Heer zeer vrindelik voor de goede behandeling die zij daar genoten hadden.

AT 0992A - The Adulteress's Penance    AT 0992A - The Adulteress's Penance

ATU 0992A - The Adulteress’s Penance.    ATU 0992A - The Adulteress’s Penance.

VDK 0992A - The Adulteress's Penance    VDK 0992A - The Adulteress's Penance

Beschrijving

Drie matrozen overleven een schipbreuk en komen hongerig bij een kasteel aan. De knecht brengt hen naar de heer. Ze krijgen echter niets te eten. Na een tijdje brengt de knecht een tafel binnen, dekt deze en pakt vlees waar het bloed nog uitdruipt en dat veel op mensenvlees lijkt. Een vrouw wordt binnengebracht die wat van het vlees eet. De heer vertelt de matrozen dat hij een beul is en dat het de gewoonte is dat bij overspel de man wordt gedood en de vrouw hem op moet eten. De vrouw van de heer heeft overspel gepleegd en het vlees in de schoorsteen is van de man. De matrozen vrolijken op en krijgen gewoon voedsel te eten.

E.J. Huizenga - Onnekes: Het boek van Trijntje Soldaats. Groningen, 1928, p. 24 e.v.

G10 - Cannibalism.    G10 - Cannibalism.