Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CJ110113

Een sage (mondeling), woensdag 10 april 1974

Hoofdtekst

Der wie ien bitsjoend, dy wenne tusken Twizelerheide en de Westerein yn. Doe gongen se nei Wopke fan Kûkherne ta, de duvelbander. Dy joech dy lju in drankje mei en sei:
"As der jim nou aenst ien tomjitte komt, tink der dan om, dat dyselde net by de flesse komme kin. Hwant hy docht trije kear in raem op 'e flesse. Dy wol er kapot ha."
Doe kaem der in kat, en dy is trije kearen by deselde opsprong dy't de flesse yn 'e bûs hie. Mar de flesse bleau hiel. De tsjoenster hie de oare deis it lichum fol nuddels en spjelden. Dat kaem trochdat se it drankje net stikken krije kind hie.

Onderwerp

TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek    TM 3101 - Heks maakt kind (mens, dier) ziek   

Beschrijving

Wopke de duivelbanner geeft een drankje mee voor een betoverde maar waarschuwt dat iemand die genezing wil verhinderen het drankje zal proberen afhandig te maken. Iemand zal tot drie keer toe een klap op het flesje geven om het kapot te laten vallen, aldus Wopke. De voorspelling komt uit: een kat haalt uit naar het flesje maar de fles blijft heel. De heks in kwestie heeft de volgende dag het lichaam vol naalden en spelden omdat ze als kat het drankje niet stuk heeft kunnen krijgen.



Bron

Collectie Jaarsma, verslag 1101, verhaal 13 (archief MI)

Commentaar

10 april 1974
Heks maakt kind (mens) ziek & SINSAG 0640 Hexentier verwundet: Frau zeigt am folgenden Tag Malzeichen.

Naam Overig in Tekst

Wopke    Wopke   

Naam Locatie in Tekst

Twizelerheide    Twizelerheide   

Westerein    Westerein   

Kûkherne    Kûkherne   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:21