ESOPET02

Een sprookje (), 13e eeuw

die wolf sloech te sticken ende scoert
70 dlam nochtan hads niet verboert
dus vint .i. quaet man occusoen
als hi den goeden quaet wille doen

Onderwerp

AT 0111A - Wolf Unjustly Accuses Lamb and Eats him    AT 0111A - Wolf Unjustly Accuses Lamb and Eats him

ATU 0111A - The Wolf Unjustly Accuses the Lamb and Eats him.    ATU 0111A - The Wolf Unjustly Accuses the Lamb and Eats him.

VDK 0111A - Wolf Unjustly Accuses Lamb and Eats him    VDK 0111A - Wolf Unjustly Accuses Lamb and Eats him

Beschrijving

Een wolf en een lam drinken allebei uit een rivier. De wolf beschuldigt het lam drie keer van iets wat het lam niet heeft gedaan. Hoewel het lam drie keer een bewijs geeft dat hij het niet gedaan kan hebben, eet de wolf het lam toch op.

handschrift UB Leiden Ltk. 191 (95r-103v)

U31 - Wolf unjustly accuses lamb and eats him.    U31 - Wolf unjustly accuses lamb and eats him.

13e eeuw
Voor een teksteditie zie Esopet. Ed. G. Stuiveling. Amsterdam 1965. Deel 2.
Zie ook: J.A. Schippers, Middelnederlandse fabels: studie van het genre, beschrijving van collecties, catalogus van afzonderlijke fabels. Nijmegen 1995. nr. 497. Wolf en lam.
Brigitte Derendorf, `Anmerkungen zum mittelniederländischen Esopet'. In: R. Damme e.a. (red.), Franco-Saxonica. Münstersche Studien zur niederländischen und niederdeutschen Philologie. Jan Goossens zum 60. Geburtstag. Neumünster 1990. p. 285-308.
Wolf Unjustly Accuses Lamb and Eats him