ESOPET03

Een sprookje (), 13e eeuw

hets recht dat valsche tauerniere
drinken van hars selfs biere
het es oec recht dat quaet man sneeft
90 ende die quaet iaeght dat hi quaet heeft

Onderwerp

AT 0278 - Rat and Frog Tie Paws Together to Cross Marsh    AT 0278 - Rat and Frog Tie Paws Together to Cross Marsh

ATU 0278 - The Frog and the Mouse Tied Together    ATU 0278 - The Frog and the Mouse Tied Together

Beschrijving

Een muis wil de rivier oversteken en vraagt daarom aan een kikker of deze hem wil helpen. De kikker bindt de muis vast aan zijn poot, maar in de rivier probeert hij de muis te laten verdrinken. Hij wordt echter gelijk gestraft voor zijn verraderlijkheid, want allebei worden ze uit het water opgevist door een wouw.

handschrift UB Leiden Ltk. 191 (95r-103v)

Motief

J681.1 - Rat and frog tie paws together to cross marsh.    J681.1 - Rat and frog tie paws together to cross marsh.

13e eeuw
Voor een teksteditie zie Esopet. Ed. G. Stuiveling. Amsterdam 1965. Deel 2.
Zie ook: J.A. Schippers, Middelnederlandse fabels: studie van het genre, beschrijving van collecties, catalogus van afzonderlijke fabels. Nijmegen 1995. nr. 173. Kikker en muis.
Brigitte Derendorf, `Anmerkungen zum mittelniederländischen Esopet'. In: R. Damme e.a. (red.), Franco-Saxonica. Münstersche Studien zur niederländischen und niederdeutschen Philologie. Jan Goossens zum 60. Geburtstag. Neumünster 1990. p. 285-308.
Rat and Fog Tie Paws Together to Cross Marsh