ESOPET05

Een sprookje (), 13e eeuw

dese fauele es gheseit van dien
die al willen hebben dat si sien
die emmer anders goet begaren
130 onblide worden si van den haren

Onderwerp

AT 0034A - Dog Drops his Meat for the Reflection    AT 0034A - Dog Drops his Meat for the Reflection

ATU 0034A - The Dog Drops his Meat for the Reflection.    ATU 0034A - The Dog Drops his Meat for the Reflection.

Beschrijving

Een hond met een bot in zijn bek, loopt over een brug. In het water ziet hij zijn spiegelbeeld. Hij denkt echter dat het een andere hond met een bot is. Hij hapt ernaar en verliest zo het echte bot.

handschrift UB Leiden Ltk. 191 (95r-103v)

Motief

J1791.4 - Dog drops his meat for the reflection.    J1791.4 - Dog drops his meat for the reflection.

13e eeuw
Voor een teksteditie zie Esopet. Ed. G. Stuiveling. Amsterdam 1965. Deel 2.
Zie ook: J.A. Schippers, Middelnederlandse fabels: studie van het genre, beschrijving van collecties, catalogus van afzonderlijke fabels. Nijmegen 1995. nr. 151. Hond en stuk vlees.
Brigitte Derendorf, `Anmerkungen zum mittelniederländischen Esopet'. In: R. Damme e.a. (red.), Franco-Saxonica. Münstersche Studien zur niederländischen und niederdeutschen Philologie. Jan Goossens zum 60. Geburtstag. Neumünster 1990. p. 285-308.
Dog Drops his Meat for the Reflection