ESOPET08

Een sprookje (), 13e eeuw

den quaden ere ende goet

AT 0076 - The Wolf and the Crane    AT 0076 - The Wolf and the Crane

ATU 0076 - The Wolf and the Crane.    ATU 0076 - The Wolf and the Crane.

VDK 0076 - The Wolf and the Crane    VDK 0076 - The Wolf and the Crane

Beschrijving

Een wolf stikt in een botje. Hij belooft een grote beloning voor degene die hem wil redden. Een kraanvogel met een lange hals steekt zijn hoofd in de bek van de wolf en bevrijdt de wolf van het botje. Wanneer de kraanvogel om zijn beloning vraagt, antwoordt de wolf dat het feit dat hij de kraanvogel zijn hoofd heeft laten terugtrekken inplaats van eraf te bijten, al beloning genoeg is.

handschrift UB Leiden Ltk. 191 (95r-103v)

Motief

W154.3 - Crane pulls bone from wolf‘s throat: wolf refuses payment.    W154.3 - Crane pulls bone from wolf‘s throat: wolf refuses payment.

13e eeuw
Voor een teksteditie zie Esopet. Ed. G. Stuiveling. Amsterdam 1965. Deel 2.
Zie ook: J.A. Schippers, Middelnederlandse fabels: studie van het genre, beschrijving van collecties, catalogus van afzonderlijke fabels. Nijmegen 1995. nr. 496. Wolf en kraanvogel.
Brigitte Derendorf, `Anmerkungen zum mittelniederländischen Esopet'. In: R. Damme e.a. (red.), Franco-Saxonica. Münstersche Studien zur niederländischen und niederdeutschen Philologie. Jan Goossens zum 60. Geburtstag. Neumünster 1990. p. 285-308.
Voor een vergelijking tussen de Esopet en Van den vos Reinaerde over deze fabel zie: Paul Wackers, `The use of fables in Reinaerts historie'. In: Jan Goossens en Timothy Sodmann (eds.), Proceedings third international Beast Epic, Fable and Fabliau Colloquium Münster 1979. Köln 1981. p. 471-473.
The Wolf and the Crane