MOMO04 - Gelderse scholen waarschuwen voor 'gruwelijk zelfmoordspel', maar is dat verstandig?

Een broodjeaapverhaal (internet), dinsdag 25 september 2018

Auteursrecht:

This text contains copyrighted information.

Beschrijving

Gelderse schooldirekteuren en verontruste ouders waarschuwen voor het 'zelfmoordspel' Momo, maar deskundigen menen dat het om een gerucht gaat en dat het spel niet echt bestaat. Advies: hou depressieve kinderen in de gaten in verband met mogelijke suïcide, en focus niet op een fictief digitaal spel. Van Nederlandse slachtoffers van Momo is niets bekend. Hoe meer ophef er rond deze hoax ontstaat, hoe meer mensen op het idee worden gebracht om per telefoon iets uit te halen uit naam van Momo.

Een mail die door een school uit Arnhem os verzonden aan alle ouders heeft de volgende inhoud:

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Wellicht heeft u in de media al het een en ander vernomen over de zogenaamde Momo Challenge. Dit is een spel dat spelers appjes stuurt met diverse opdrachten, waarbij ze gechanteerd worden met zogenaamde vertrouwelijke informatie. Het is onduidelijk wie er achter dit spel zit en wat het spel precies inhoudt. Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat het steeds om dezelfde persoon gaat, omdat het eenvoudig is om je naam en profielfoto aan te passen aan die van Momo. Veel onduidelijkheid dus. In de media is ook al het woord ‘nepnieuws’ gevallen.

Ondanks de vele onduidelijkheid en het feit dat wij absoluut niet onnodig onrust willen zaaien, hebben wij net als veel scholen in de regio toch besloten u te wijzen op dit spel. Zo bent u in elk geval op de hoogte van deze online challenge en de media-aandacht hierover. Mocht uw kind het over dit spel hebben, dan weet u waar hij of zij het over heeft. Uiteraard houden wij goed in de gaten of dit onderwerp op school onder onze leerlingen leeft, en zullen wij actie ondernemen als dat nodig is. Wij adviseren onze leerlingen sowieso om nooit vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld via sociale media, te delen met onbekenden, omdat dit tegen ze gebruikt kan worden.

Wij hopen u op deze manier voldoende geïnformeerd te hebben.

De schoolleiding