SWATER27 - De vis in de greppel

Een sage (boek), (foutieve datum)

DE VIS IN DE GREPPEL
Door geweldige overstromingen heeft de zee heel wat land weggespoeld. Van het Kruis, de zuidelijke punt van Marken, ging men vroeger, met behulp van een plank, naar de vaste wal bij de Nes. Marker vissers vermeden altijd het Urker kerkhof, oostelijk van dat kleine eiland, omdat de netten er scheurden door de grafstenen en muurbrokken. In Wormer was een watertje, de Marke, ontstaan, omdat varkens er voortdurend wroetten, zodat het lage land werd ondergraven en ten slotte onderliep. Aan de Zeedijk, aan de andere kant van de dijk, lagen twee boerderijen, waar nu de Gouwzee is, zo vertelde mij Marretje Schuurman uit Broek in Waterland. Die ene boer zei eens tegen de andere: "'t Wordt niet richtig, want ik heb een vis gevonden in de grip (greppel). Ik gaan d'r vast vandoor." Toen is er - niet dadelijk daarop natuurlijk, maar een tijdje later - een overstroming gekomen. Dat is niet de vorige overstroming geweest (1916) en ook niet die daarvoor (1825), maar een in twaalfhonderd en zoveel. Die twee boerderijen zijn in een keer weggevaagd en de boer die is gebleven is met z'n hele huishouwe, z'n koeien en al, verdronken.

SINSAG 1173 - Der Hering im Brunnen (Graben)    SINSAG 1173 - Der Hering im Brunnen (Graben)

Beschrijving

Boer die een vis in een greppel vindt, vertrekt van zijn boerderij. Een andere boer vertrekt niet. Bij een overstroming worden beide boerderijen weggevaagd, boer en zijn gezin die niet zijn vertrokken, zijn verdronken.

J.R.W. Sinninghe. Spokerijen in de Zaanstreek en Waterland. Zaltbommel 1975, p.31

Waarschijnlijk ontleend aan C. Bakker.
Der Hering im Brunnen (Graben). Bauer glaubt die Zeit gekommen um fort zu gehen. Andere bleiben und ertrinken.

Urker    Urker

Marretje Schuurman    Marretje Schuurman