Een sage (mondeling), dinsdag 26 juli 1983

E: No, dan vertel ie mer.
S: Oh ja dat heb ik zölvn nog beleefd, toen was der bie oons ene Eenhuus, die had zo'n cafeekn.
E: Is dat in Aalbeargn?
S: Nee, vlak bie Slaghaarn, n cafeekn en doar gungn ze 's oavnds aait dansn en doar heuln ze bie sport ok ne mis en zoiets heuln ze doar, toen op nen oavnds warn der twee vrouwluu west en dee beide vrouwluu he'k nog goed keand en die hadn zegd, ze woln daansn, a zoln ze ok met de duvel daans en toen warn der twee keerls inkomn, of ze dansn woln; joawa, in t lestn warn ze langs de zolder danst en dat hef mie nog ene vertöln, die was niet katholiek den was Posthoorn, ook zo'n cafe en die har der ook west en toen warn ze langs de zolder daanst; toen hebt ze de pastoor ophaald en die hef net zoo lang ebid en die hef ze in ne rooin tukdoek metnömn. Toen mosn die vrouwluu veur boete veur de late kerk de kruusweg bidn en toen ik zo'n jeunkn was, zea ik teegn de vaa: (toen ik zeuvn acht joar was) wat möt die vrouwluu toch aait, die beide vrouwluu he'k nog wa kend van Eenhuus, die eene heetn Eenhuus en die ander, weet ik zoo nich meer, ma die is met Barg trouwd, die bidn aait de kruusweg en toen zea de vaa, dat za'k oe later nog wa er verteln en toen hef he t wa vertöln, zee hadn as boete - ..
E: Ie hadn t doar net owwer nen duvel in zonne buusdoek, zeadn ie, hè?
S: Ne buusdoek zegt ze doar.
E: Woar zol den pastoor den duvel dan hen hebn bracht?
S: Dee hef he lös loatn in zo'n ven achter woar wie vrogger woond hebt en dan mogn ze alle joar nen haanntred wieder op hoes an komn, mogn ze alle joar nen haanntred wieder op hoes an komn.
E: Dat kom ie vaak tegn in al dee verhaaln, hè, nen haanntred.
S: Nen haanntred mogn ze alle joar korter bie t hoes komn. Mar toen is den Eenhuus is störvn en toen lag he op stervn, mar he deur nergns wat an, fietsn warn der niet hè en toen hadn de buurn - de vaa wonn der vlak bie - dee hadn dan zegd. zee zoln de pastoor haaln, he har zegd, ze zoln hem mer ophaaln en toen is de vaa dee is op peerd sprungn en die is der hen veurd noar de pastoor, de pastoor mos eerst anspann met t riejtuug en de vaa was a weer umrend op t peerd, den hef vroger bie de huzaarn west en toen har he zegd: Eenhuus, had he zegd, de pastoor koomp deran. Een zucht en toen was he dood en toen hef de pastoor .. ze mosn hem bie oavnd begraavn, buutn kerkhof in n sloot, in n sloot, doar mos he begraavn wordn.
E: Umdat he nich heelmoal zoa goad har lewd.
S: Ja, precies, dat umdat doar zonnen raarn pruttel doar was.
E: Dus in de gewiejde eerde nich?
S: Nee, nee God schei toch oet. Doodgeboorn kinder mogn toch ok nich ... ne, nee

Onderwerp

SINSAG 0902 - Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss).    SINSAG 0902 - Teufel tanzt mit Mädchen (Mann), das tanzen will, wenn es auch mit dem Teufel wäre. Erkannt am Pferdefuss. (Bocksfuss).

SINSAG 0410 - Der gebannte Geist.    SINSAG 0410 - Der gebannte Geist.

Beschrijving

De Duivel heeft met vrouwen over de zolder gedanst. De pastoor heeft hem toen in een rode zakdoek naar een ven gebracht, waar hij elk jaar één hanepas dichter bij zijn bevrijding mag komen.

Collectie Engelbertink, verslag 19, verhaal 4

Eenhuis    Eenhuis