CBOEK017 - Jantje met den Molensteen

Een sprookje (brief), zaterdag 20 oktober 1894

Jantje met den molensteen
Uw verhaal van Jantje met den molensteen (Nieuws v/d Dag 30 jan.) heeft een ander begin dan het mij bekende. Mij begin is aldus:

Jantje en zijn zusje Mietje hadden een booze stiefmoeder. Vooral Jantje, de lieveling van zijn vader, was zeer door haar gehaat. Zij poogt hem te vergiftigen en roert in zijn bord rijstebrij vergift. Maar Mietje heeft het gezien en terwijl de stiefmoeder omkijkt, geeft ze Jans bord aan den hond en zet een goed bord in de plaats. Jantje komt dus vrij.
Daarop smeert de stiefmoeder groene zeep op den trap en zegt Jantje naar boven te gaan en zijn klompjes maar aan te houden, in de hoop, dat hij zal uitglijden en dood vallen. Maar wederom is Mietje zijn schutsengel.
Ten derden maal, als Mietje afwezig is, roept de stiefmoeder Jantje en vraagt hem of hij zijn hoofd op 't hakbord wil leggen, dan kan zij zien of 't mes scherp genoeg is. Het onnoozele Jantje doet het en de booze vrouw doodt hem dan en begraaft hem in den tuin.
Jantje verandert in een vogel, krijgt voor zijn mooi gezang allerlei moois en voor stiefmoeder een molensteen.
Het slot is dus als 't uwe.

Onderwerp

AT 0720 - My Mother Slew Me; My Father Ate Me. The Juniper Tree    AT 0720 - My Mother Slew Me; My Father Ate Me. The Juniper Tree

ATU 0720 - The Juniper Tree    ATU 0720 - The Juniper Tree

Beschrijving

Een boze stiefmoeder wil het zoontje van haar man doden. Ze probeert hem te vergiftigen, maar het zusje redt hem door zijn bord aan de hond te geven. Een tweede keer probeert de stiefmoeder hem uit te laten glijden op de trap die is ingesmeerd met groene zeep, maar weer redt het zusje hem. De derde keer moet het zoontje zijn hoofd op het hakblok leggen omdat de vrouw wil kijken of het mes scherp genoeg is. Ze hakt de jongen het hoofd af. Hij verandert in een vogel en krijgt voor zijn mooie gezang een molensteen die hij om de nek van de stiefmoeder kan hangen.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

voor 20 oktober 1894
Boekenoogen heeft in een oproep in de krant naar versies van Jantje met den molensteen gevraagd. Het bovenstaande verhaal is alleen het begin van het sprookje doordat dat afwijkt van de versie waar Boekenoogen over schreef.
My Mother Slew Me; My Father Ate Me. The Juniper Tree

Jantje    Jantje