Een sprookje (brief), maandag 18 april 1892

Hoofdtekst

Op eene heerlijkheid onder de gemeente Putten (Veluwe) spookte het in 't verlaten huis vreeselijk. Er werden groote sommen gelds beloofd aan hem, die er een nacht wilde slapen. Die het waagden werden 's morgens dood op het bed gevonden. Eindelijk waagde het een arm man nog eens. Hij ging niet, als zijne ongelukkige voorgangers, te bed, maar bleef op. Om 12 uur kwamen er 12 mannen, die kisten vol geld telden, een maaltijd aanrichtten en den armen man noodigden om mee te eten. Deze nam het aan, maar verlangde eerst "een goed woord" te spreken. Hij bad dus het Onze Vader, maar aan de woorden gekomen: "en verlos ons van den booze" vlogen alle twaalf de kamer uit en werden niet weer gezien. Sedert dien nacht was het huis weer bewoonbaar en de arme man werd rijk beloond.

Onderwerp

AT 0326 - The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is    AT 0326 - The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is

ATU 0326 - The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is.    ATU 0326 - The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is.

Beschrijving

In een huis spookt het. Degene die daar een nacht durft te blijven, zal veel geld krijgen. Verschillende mannen zijn bij hun poging echter al om het leven gekomen. Een arme man wil het nog wel eens proberen. Hij blijft wakker in het huis en ziet twaalf mannen binnenkomen, die hem uitnodigen voor het eten. Hij neemt de uitnodiging aan, maar wil eerst een gebed uitspreken. Zodra hij bij de zin "en verlos ons van den booze" is gekomen, verdwijnen de twaalf mannen om nooit meer terug te keren.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is