CBOEK116 - Vertelling van Stoute Keuchje

Een sprookje (brief), zondag 25 februari 1894

Vertelling van Stoute Keuchje
Keuchje wou niet school gaan of ze moest gedragen zijn
Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn.
Daarom gingen ze halen de hond.
"Hond, wil je Keuchje bijten? Want ze wil niet school gaan of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt de hond.
"Dan zullen we halen de stok.
Stok, wil je de hond slaan? De hond wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet school gaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt de stok.
Dan zullen we halen het vuur.
Vuur wil je den stok verbranden? De stok die wil den hond niet slaan; de hond die wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet schoolgaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt het vuur.
"Dan zullen we halen het water.
Water, wil je 't vuur blusschen? Het vuur wil den stok niet verbranden, de stok die wil den hond niet slaan; de hond die wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet schoolgaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt het water.
"Dan zullen we halen de koe.
Koe wil je 't water drinken? 't Water wil het vuur niet blusschen, het vuur wil den stok niet verbranden, de stok die wil den hond niet slaan; de hond die wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet schoolgaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt de koe.
"Dan zullen we halen den slager.
Slager, wil je de koe slagten, de koe wil het water niet drinken, 't water wil het vuur niet blusschen, het vuur wil den stok niet verbranden, de stok die wil den hond niet slaan; de hond die wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet schoolgaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt de slager.
"Dan zullen we halen de galg.
Galg wil je den slager ophangen? De slager wil de koe niet slagten, de koe wil het water niet drinken, 't water wil het vuur niet blusschen, het vuur wil den stok niet verbranden, de stok die wil den hond niet slaan; de hond die wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet schoolgaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt de galg.
"Dan zullen we halen den rat.
Rat wil je de galg afknagen? De galg wil den slager niet hangen, de slager wil de koe niet slagten, de koe wil het water niet drinken, 't water wil het vuur niet blusschen, het vuur wil den stok niet verbranden, de stok die wil den hond niet slaan; de hond die wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet schoolgaan, of ze moet gedragen zijn, Door een meisje hupsch en fijn In de volle maneschijn."
"Neen," zegt de rat.
"Dan zullen we halen de poes.
Poes wil je de rat vangen? De rat wil aan de galg niet knagen; de galg wil den slager niet hangen; de slager wil de koe niet slagten; de koe wil geen water drinken; 't water wil 't vuur niet blusschen; 't vuur wil den stok niet verbranden; de stok wil den hond niet slaan; de hond wil Keuchje niet bijten en Keuchje wil niet school gaan, of ze moet gedragen zijn Door een meisje hupsch en fijn, In de volle maneschijn."
"Ja!" zegt de poes. En daar ging het:
De poes naar de rat, de rat naar de galg, de galg naar den slager, de slager naar de koe, de koe naar het water, het water naar 't vuur, 't vuur naar den stok, de stok naar den hond, de hond naar Keuchje en Keuchje naar school.

AT 2030J - A Disobedient Boy    AT 2030J - A Disobedient Boy

ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.    ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.

Beschrijving

Een varkentje wil niet naar school (tenzij gedragen door een meisje), de hond wil het varkentje niet bijten, de stok wil de hond niet slaan, het vuur wil de stok niet verbranden, het water wil het vuur niet blussen, de koe wil het water niet opdrinken, de slager wil de koe niet slachten, de galg wil de slager niet ophangen, de rat wil de galg niet doorknagen, maar de poes wil de rat wel vangen. De poes gaat achter de rat aan, de rat gaat achter de galg aan, de galg gaat achter de slager aan, de slager gaat achter de koe aan, de koe gaat achter het water aan, het water gaat achter het vuur aan, het vuur gaat achter de stok aan, de stok gaat achter de hond aan, de hond gaat achter het biggetje aan en het biggetje gaat naar school.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

A Disobedient Boy