CBOEK120 - De Keuman

Een sprookje (brief), donderdag 14 december 1893

Keuman
Een vrouwtje en een mannetje, die pisten in een kannetje, toen zetten ze 't op 't vier, en wier het wèrm bier. Hier kochten ze een keuman van, mar keuman wou niet schole gôo, toe giengen ze nae de stokken. Ze zeien: "Stokken, joe mot keuman slôo, want keuman wil niet schole gôo. "Ikke niet", zeiden stokken. Toen giengen ze nae 't vier: "Vier, joe mot stokken branden, want stokken wil gêen keuman slôo, in keuman wil gêen schole gôo." "Ikke niet", zei 't vier. Toe gienge ze nae 't waeter. "Waeter, joe mot vier blusschen, want vier wil gêen stokken branden in stokken..", enz. "Ikke niet", zei 't waeter. Toe gienge ze nae de koeie. "Koeie, joe mot waeter zuupe, waeter wil gêen vier blusschen", enz. "Ikke niet", zei de koeie. Toe gienge ze nae den slachter. "Slachter, joe mot koeie kuischen, want koeie wil gêen waeter zuupen", enz. "Ikke niet", zei slachter. Toe gienge ze nae de galge. "Galge, joe mot man hange, man wil gêen koeie kuischen," enz. "Ikke niet", zei galge. Toe gienge ze nae de rotte. "Rotte, joe mot galge knauwe, galge wil gêen man hange", enz. "Ikke niet", zei de rotte. Toe gienge ze nae de katte. "Katte, joe mot rotte vangen, rotte wil gêen galge knauwe", enz. "Kwak", zei de katte, in de katte achter de rotte, rotte achter galge, galge achter man, man achter koeie, koeie achter waeter, waeter achter vier, vier achter stokken, stokken achter keuman, in wip, vloog keuman over de ongerdeure nae schole.

AT 2030 - The Old Woman and her Pig    AT 2030 - The Old Woman and her Pig

ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.    ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.

Beschrijving

Het big wil niet naar school, de stok wil het big niet slaan, het vuur wil de stok niet verbranden, het water wil het vuur niet blussen, de koe wil het water niet opdrinken, de slager wil de koe niet slachten, de galg wil de slager niet ophangen, de rat wil de galg niet doorknagen, maar de kat wil de rat wel vangen. De kat gaat achter de rat aan, de rat gaat achter de galg aan, de galg gaat achter de man aan, de man gaat achter de koe aan, de koe gaat achter het water aan, het water gaat achter het vuur aan, het vuur gaat achter de stok aan, de stok gaat achter het big aan, en het big vliegt razendsnel naar school.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

The Old Woman and her Pig