CBOEK121 - Keutje

Een sprookje (brief), februari 1892

Keutje
Een zusje en een broertje veegden met elkaar een vloertje, ze vonden een gouden penninkje, ze wisten niet wat ze koopen zouen, toen kochten ze maar een keutje, maar 't keutje wilde niet thuis komen, of 't moest thuisgedragen worden. Toen gingen ze naar de hond. "Hond, wil jij wel keutje bijten, keutje wil niet thuis komen of 't moest thuis gedragen worden." "Nee", zei de hond. Toen gingen ze naar de kneppel. "Kneppel, wil jij wel honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuis komen of 't moet thuisgedragen worden." "Nee", zei de kneppel. Toen gingen ze naar 't vuur. "Vuur, wil jij wel kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten en 't keutje wil niet thuis komen, of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei het vuur. Toen gingen ze naar het water. "Water, wil jij wel vuur uit zinken, vuur dat wil geen kneppels branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen, of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei het water. Toen gingen ze naar de os. "Os, wil jij wel water drinken, water wil geen vuur uitzinken, 't vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei de os. Toen gingen ze naar de lijn. "Lijn, wil jij wel ossen zeelen, ossen willen geen water drinken, water wil geen vuur uitzinken, 't vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei de lijn. Toen gingen ze naar de muis. "Muis, wil jij wel lijnen zeelen, lijnen willen geen ossen zeelen, ossen willen geen water drinken, water wil geen vuur uitzinken, 't vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei de muis. Toen gingen ze naar de poes. "Poes, wil jij wel muizen vangen, muizen willen geen lijnen zeelen, lijnen willen geen ossen zeelen, ossen willen geen water drinken, water wil geen vuur uitzinken, 't vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen, of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei de poes. Toen gingen ze naar de boom. "Boom, wil jij wel katten vatten, want poes wil geen muizen vangen, muizen willen geen lijnen zeelen, lijnen willen geen ossen zeelen, ossen willen geen water drinken, water wil geen vuur uitzinken, 't vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen, of 't moet thuisgedragen worden." "Neen," zei de boom. Toen gingen ze naar de bijl. "Bijl, wil jij wel boomen hakken, boomen willen geen katten vatten, katten willen geen muizen vangen, muizen willen geen lijnen zeelen, lijnen willen geen ossen zeelen, ossen willen geen water uitzinken, water wil geen vuur uitzinken, vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen of 't moet thuisgedsragen worden." "Neen," zei de bijl. Toen gingen ze naar de man. "Man, wil jij wel bijlen vatten, bijlen willen geen boomen hakken, boomen willen geen katten vatten, katten willen geen muizen vangen, muizen willen geen lijnen zeelen, lijnen willen geen ossen zeelen, ossen willen geen water drinken, water wil geen vuur uitzinken, 't vuur dat wil geen kneppel branden, kneppel wil geen honden slaan, hondje wil geen keutje bijten, en 't keutje wil niet thuiskomen, of 't moet thuisgedragen worden." "Ja", zei de man. Toen ging de man achter de bijl, de bijl achter de boom, de boom achter de poes, de poes achter de muis, de muis achter de lijn, de lijn achter de os, de os achter het water, het water achter het vuur, het vuur achter de kneppel, de kneppel achter de hond, de hond achter het keutje. 't Keutje klom de ladder op en brak zijn eene been.
(Een keutje dat is een varkentje of een biggetje)

AT 2030 - The Old Woman and her Pig    AT 2030 - The Old Woman and her Pig

ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.    ATU 2030 - The Old Woman and her Pig.

Beschrijving

Een varken wil niet naar huis toe lopen, de hond wil het varken niet bijten, de knuppel wil de hond niet slaan, het vuur wil de knuppel niet verbranden, het water wil het vuur niet blussen, de os wil het water niet drinken, het touw wil de os niet vangen, de muis wil het touw niet vangen, de kat wil de muis niet vangen, de boom wil de kat niet grijpen, de bijl wil de boom niet omhakken, maar de man wil de bijl wel te pakken krijgen. De man grijpt de bijl, de bijl velt de boom, de boom vat de kat, de kat vangt de muis, de muis grijpt het touw, de touw vangt de os, de os drinkt het water, het water blust het vuur, het vuur verbrandt de knuppel, de knuppel slaat de hond, de hond gaat achter het varken aan, het varken klimt een ladder op en breekt zijn poot.

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

februari 1892
Een vertelseltje om kinder[en] zoet te houden, uit de mond des volks, van een overgrootmoeder, toen er nog geen boekjes waren.
The Old Woman and her Pig

Keutje    Keutje