LYST068 - Herinneringen over spoken in Middelharnis.

Een sage (vragenlijst), 1953

Herinneringen over spoken in Middelharnis.
Dan nog het verhaal van Hansje Lampe, algemeen bekend. Hansje was een lorrejood (algemene beroepsaanduiding van voddenkoopman) en hij lustte graag een borreltje, maar deze eigenschap heeft met het verhaal niets uitstaande. Toen Hansje op een keer in de nacht in zijn hondenkar de reis van stad aan het Haringvliet naar Middelharnis moest maken, gebeurde het op den Oudendijk 12 uur 's nachts, onder Middeharnis, dat zijn kar niet meer vooruitkwam. Het wonder was, dat de honden steeds harder begonnen te lopen. Ze liepen zo hard zoals Hansje ze in z'n hele leven als hondenkarvoerman nog niet had zien lopen. Of de wielen draaiden vertelt de overlevering niet, maar ... de kar kwam niet vooruit. Hansje kon niet uit de kar en hoe hij de zweep ook hanteerde op de arme honden, het geval bleef op z'n plaats zo stevig als den Goereisendom. Pas tegen het ochtendgloren werd de zaak vrijgegeven en kon Hansje, meer dood dan levend, aan z'n dorpsgenoten verslag uitbrengen van het verschrikelijk gebeuren. De honden zullen na deze geschiedenis ook wel aan heksen geloofd hebben. Het gebeurde trouwens meermalen, dat er mensen "op zieë gezet wiere". Z.g. opzij gezet als de beeldwitten moesten passeren.

SINSAG 0539 - Hexe bannt an den Platz    SINSAG 0539 - Hexe bannt an den Platz

Beschrijving

Een voddenkoopman rijdt 's nachts over de weg met zijn hondekar. Opeens kan de kar niet meer verder, hoe hard de honden ook rennen. Hij is opzij en vastgezet, omdat er heksen moesten passeren.

Volkskundevragenlijst 17 (1953), formulier I.25, archief Meertens Instituut

Hexe bannt an den Platz