Een sage (vragenlijst), 1982

Hoofdtekst

In de ergeste crisisjaren werd er door veel mensen erg gedronken. Niet iedereen had daar voldoende geld voor en zo gebeurde het eens hier in Lochem dat iemand die straatarm was een fles jenever aangeboden kreeg maar... dan moest hij als tegenprestatie een levende muis de kop afbijten. Aangezien het een ruwe kerel was had hij geen enkel bezwaar en te midden van z'n "drinkebroers" vervulde hij deze opdracht. Enkelen vielen flauw bij de aanblik. Sinds die tijd kreeg de man de bijnaam van "Moezefree". (Zijn voornaam was Free)

Beschrijving

In de crisisjaren zijn veel mensen aan de drank. Een man krijgt een fles jenever aangeboden, maar moet als tegenprestatie de kop van een levende muis afbijten. Hij vervult de opdracht zonder moeite. Sindsdien heeft hij de bijnaam "Moezefree".

Volkskundevragenlijst 52 (1982), formulier G.246, archief Meertens Instituut

1982, verhaal speelt in W.O. II