LYST284 - Vrouw Holle

Een sprookje (vragenlijst), 1937

Vrouw Holle
Een moeder stuurt haar stiefdochter naar Vrouw Holle. Ze moet het bed opmaken en flink uitklappen, dan gaat het sneeuwen. Ze is vlijtig en wordt beloond met een "goudregen". Nu wordt ook de andere dochter van genoemde moeder gestuurd. Ze is lui en wordt gestraft met een "pekregen".

Onderwerp

AT 0480 - The Spinning Woman by the Spring. The Kind and Unkind Girls    AT 0480 - The Spinning Woman by the Spring. The Kind and Unkind Girls

ATU 0480 - The Kind and the Unkind Girls    ATU 0480 - The Kind and the Unkind Girls

Beschrijving

Een moeder stuurt haar stiefdochter naar Vrouw Holle. De stiefdochter moet daar het bed opmaken en goed uitschudden, omdat het dan gaat sneeuwen. Omdat het meisje goed haar best doet, wordt ze beloond met een gouden regen. Nu stuurt de moeder ook haar eigen dochter naar vrouw Holle. Dat meisje is echter zeer lui. Zij krijgt geen gouden regen over zich heen, maar een regen van pek.

Volkskundvragenlijst 2 (1937), formulier G.91, archief Meertens Instituut

The Spinning Woman by the Spring. The Kind and the Unkind Girl