LYST293 - Het Witte Wief van de Friezeberg

Een sage (vragenlijst), 1937

Het Witte Wief van de Friezeberg
De weg van Rijssen naar Enter is vooral bekend als de spookweg. Vroeger liep langs de eerste helft van die weg door een rij dennen ongeveer 4 meter breed een voetpad dat door de meeste voetgangers gezocht werd om van de schaduw op de anders zoo stoffige zonnige weg te genieten. 's Avonds zou zich daar echter geen sterveling wagen, want dit pad was bij avond en nacht de geliefde wandelplaats van een witte vrouw, door meer dan één gezien. Ze was een slanke vrouw met lang zijachtig haar. Haar wit gewaad was met glanzende veeren bezet en menigmaal kon men 's morgens van die witte veertjes zien liggen. Of men haar verschijnen steeds moest vreezen weet ik niet, maar somtijds scheen haar tegenwoordigheid een noodlottigen invloed te hebben.

Onderwerp

SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen    SINSAG 0310 - Andere Erscheinungen von Weissen Frauen

Beschrijving

Een weg staat bekend als spookweg. 's Avonds en 's nachts is er op die weg een witte vrouw te zien met lang, zijachtig haar. Haar jurk is met veren bekleed. Dikwijls kan men 's morgens wat van die veertjes op de weg zien liggen. Haar aanwezigheid schijnt een noodlottige invloed te hebben.

Volkskundevragenlijst 2 (1937), formulier G.196, archief Meertens Instituut

Andere Erscheinungen von Weissen Frauen. Andere Begegnungen