FWOUT060 - Een beetje bedeesd

Een broodjeaapverhaal (boek), 1988 - 1991

Een beetje bedeesd
Je komt in een leger samengesteld uit dienstplichtigen, allerlei soorten mensen tegen, omdat het een doorsnede van onze maatschappij vormt waar rijk en arm, slim en dom in een smeltkroes bij elkaar komen. Natuurlijk heb je er ook wat wereldvreemde types, die uit een afgezonderde boerderij zijn geplukt of jongens die voor het eerst onder moeders vleugels vandaan komen. Bedeesde kerels, onder de indruk van wat hen allemaal in de grote boze wereld overkomt.
Zo was er tijdens een schietoefening een jongen die telkens zowat tien meter voor zich de kogels in het zand deed ploffen.
'Om te mikken moet je een oog sluiten,' schreeuwde zijn schietinstructeur hem toe.
'Dat kan niet, sergeant,' mompelde de jongen met trillende lip.
Daarop bond de sergeant een zakdoek voor het linkeroog van de rekruut. Het resultaat was nog erger: de kogels sloegen in het plafond en in de zijmuur. Ten einde raad en meer voor de grap, stuurde de schietinstructeur de soldaat naar de oogarts.
Daar stelde men vast dat zijn linkeroog een ernstige afwijking vertoonde en dat zijn andere... van glas was.
De jongen had in de periode tussen zijn medische keuring en zijn oproeping een ernstig auto ongeval gehad. Toen hij opgeroepen werd zijn dienstplicht effectief te vervullen, was hij te bedeesd om dit detail op te werpen.

Beschrijving

Een verlegen dienstplichtige heeft problemen bij de schietoefeningen. Hij kan niet mikken. Ten einde raad en meer voor de grap stuurt de schietinstructeur de soldaat naar de oogarts. Deze stelt vast dat zijn linkeroog een ernstige afwijking vertoont en dat zijn andere oog van glas is. In de periode tussen zijn medische keuring en zijn oproep heeft de jongen een ernstig auto-ongeluk gehad, maar hij was te bedeesd om dit detail op te werpen.

Frank Wouters: Waar gebeurd? Brussel 1991, p.81