CJ004703 - Hoe 't it winterkoaninkje koaning fan 'e fûgels woarde

Een sprookje (mondeling), vrijdag 10 juni 1966

Hoe't it winterkoaninkje koaning fan 'e fûgels woarde.
De fûgels hâldden in forgadering. Der soe in koaning keazen wurde. Der woarde bisluten, dy't it heechste fleane koe, dy soe koaning wurde.
Alle fûgels fleagen omheech, mar de adelaer woun it fier. Dy saeide mei syn greate wjukken withwer omheech.
Doe't er tochte: nou bin 'k heger as alle oare fûgels -, liet er him sakje. Mar hy wist net dat der in hiel lyts fûgeltsje by him op 'e sturt siet. Doe't de adelaer sakke, fleach hy gau omheech, folle heger as de adelaer west hie.
Dat wie it winterkoaninkje. Dy woan it dus en woarde doe de koaning fan 'e fûgels.

AT 0221 - The Election of Bird-king    AT 0221 - The Election of Bird-king

ATU 0221 - The Election of King of Birds.    ATU 0221 - The Election of King of Birds.

Beschrijving

De vogels besluiten in een vergadering dat de vogel die het hoogste kan vliegen koning zal worden. De adelaar vliegt het hoogst, laat zich daarom zakken. Een winterkoninkje zit echter op zijn staart en vliegt gauw omhoog, hoger dan de adelaar is geweest.

Corpus Jaarsma, verslag 47, verhaal 3 (Archief Meertens Instituut)

Motief

K25.1 - Flying contest won by deception: riding on the other.    K25.1 - Flying contest won by deception: riding on the other.

The Election of Bird-king