Een sprookje (mondeling), woensdag 22 maart 2000

Hoofdtekst

SR: "En die van Toeta en Maina, die ken je niet? Die twee vogels? Die ene zei: 'Ik ben slimmer dan jij'. En toen is de ene hoog in de boom gaan zitten. En die Maina is die nachtegaal. En Toeta [Maina?] zei: 'Ik ben slimmer.' Maar ik ken het niet helemaal goed. Maar die Toeta zei van: 'Als jij denkt dat jij slimmer bent, omdat jij hoog zit, denk jij dat je slimmer bent.' Hij had iets tussen zijn snavel, hij had iets in zijn bek; een fruit ofzo had 'ie in zijn bek. En die zei van: 'Als jij zo slim bent, kom maar halen.' Maar die ene kon niet goed vliegen. Dus die was op de grond en Toeta [begrijp: Maina] was in de boom. En er was een tweestrijd tussen die twee vogels, Toeta en Maina. Maina zegt: 'Ik zit hier, helemaal hoog. Ik ben slimmer.' Die zei: 'O, maar jij denkt dat je slimmer bent. Ik kan mooier zingen.' Want degene die op de grond was die kon mooi zingen. Toen zei Maina: 'Ik kan ook heel mooi zingen hoor.' Maar het ging nu om het eten; hij had dat in zijn bek wat deze wilde hebben. En toen zei Toeta van: 'Okee, als jij mooier kan zingen, laat eens wat horen.' En met dat 'ie zijn bek opendeed, is dat vrucht naar onder gevallen. Dat heeft die andere gepakt. Zoiets."
MD: "Waar heeft u dat gehoord, dat verhaal?"
SR: "Dat heb ik van mijn vader gehoord. Maar ik ken het niet helemaal: het is een langer verhaal."
MD: "De kern heeft u wel."
SR: "De kern heb ik begrepen, ja."
MD: "En van wie heeft hij dat?"
SR: "Van zijn vader weer geleerd. Want de ene, die was geleerd, maar die andere die was weer slimmer. Dus slim en geleerdheid. 'Daarom moet men niet een ander onderschatten', zei hij, van: 'Jij denkt van jij bent slim, omdat die andere niet kan zingen. Ik kan zingen en die andere kan niet zingen, dus die andere is dom'. Zei mijn vader: 'Dat moet je nooit zeggen want...' Want toen ik op de lagere school was, kon ik heel goed zingen. Toen kwam ik bij mijn vader en ik zei: 'Pa, ik heb een tien gehaald!' 'En die anderen?' Ik zeg: 'Die anderen hebben geen tien gehaald.' En toen vertelde hij me dit verhaal. Hahaha."
(Verteld in Dienstencentrum West op 22 maart 2000)

AT 0057 - Raven with Cheese in his Mouth    AT 0057 - Raven with Cheese in his Mouth

ATU 0057 - Raven with Cheese in his Mouth.    ATU 0057 - Raven with Cheese in his Mouth.

Beschrijving

Twee vogels hebben een tweestrijd. Een zit in de boom, de ander zit beneden. De vogel in de boom denkt de slimste te zijn. Hij heeft een stuk fruit in zijn bek. De vogel op de grond verleidt de ander om te zingen en daardoor het fruit te laten vallen. De vogel op de grond gaat er met het fruit vandoor.

opname van interview in Dienstencentrum West op 22 maart 2000 (bandopname archief MI)

Raven with Cheese in his Mouth