Een sage (mondeling), zaterdag 15 april 1967

Der was een soldaat, dat was een bereden dragonder.
Die froeg om onderdak bij een boer. 't Was al laat. Dat worde him verskaft en toen kwam daar nòg een man, die kreeg óók onderdak.
Maar die soldaat fertroude 't saakje niet. Hy sei stikum tegen de boer: "Die man, dat lijkt mij een frou toe." En toe froeg-ie de boer of die ook appels had.
En toen gooide de boer ieder een appel toe. Maar die man deed de knieën van elkaar. Toen was 't bewesen dat het een frou was.
De dragonder zei tegen de boer: "Ik slaap bij mijn peerd, man."
Maar hij maakte gau een stroopop en zette die bij 't peerd neer. Zelf verschool hij zich.
Te middernacht sluipt de grote deugeniet naar de stroopop toe, daar steekt hij in en sei: "Da's één."
Maar de dragonder skiet direkt en sei: "Da's twee."
Toen was die deugeniet dood.
Hij had een fluitje bij hem en toen ze daarop floten kwam de hele bende. Maar de boer en zijn folk hebn der met afweefd.

VDK 0958G* - De appelvangproef    VDK 0958G* - De appelvangproef

ATU 0958F* - Test of Sex: Catching an Apple.    ATU 0958F* - Test of Sex: Catching an Apple.

sinVDK 0958G* - Die Fangprobe    sinVDK 0958G* - Die Fangprobe

Beschrijving

Een soldaat krijgt onderdak bij een boer. Als een andere man ook om een slaapplaats vraagt, fluistert de wantrouwige soldaat de boer in dat de man wellicht een vrouw is. De soldaat doet vervolgens de appelvangproef: de 'man' vangt de appel op met de knieën van elkaar en dus is bewezen dat de man een vrouw is. De soldaat zegt dat hij in de stal bij zijn paard gaat slapen, maar legt een stropop in de stal neer en verstopt zichzelf. Om middernacht sluipt de vrouw de stal binnen en steeks een mes in de stroopop. 'Dat is een' zegt ze. 'Dat is twee' zegt nu ook de soldaat, die tevoorschijn is gesprongen en de vrouw neerschiet. De soldaat blaast op het fluitje dat de vrouw bij zich had en een hele roversbende komt tevoorschijn. De boer en zijn volk hebben met de hele bende afgerekend.

De appelvangproef