Een sage (boek), (foutieve datum)

Hoofdtekst

Het verhaal over de stoere dienstbode van Halsaf is niet alleen bekend in Zevenaar, maar in de gehele Liemers. Het wordt met allerlei kleine variaties verteld. Om te tonen dat dit verhaal al eeuwenoud is nemen we enkele regels over uit de Tegenwoordige Staat der Verenigde Nederlanden, deel 111, Gelderland, pag. 409 (uitgave: Amsterdam, 1741, bij I. Tirion).

288.
"Digt aan den Rijndijk, ziet men het oud Huis Babberigh, thans Halsaf genaamd, naar de kloeke daad eener dienstmaagd, van welke men vertelt, dat zij 's nachts alleen 't huis zijnde, door eenen vermomden struikroover, die zich voor eene hoog zwangere vrouw uitgaf, aangevallen werdt; dien zij behendiglijk verschalkt hebbende, den hals afsneedt".

Onderwerp

AT 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers    AT 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers

ATU 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers.    ATU 0956B - The Clever Maiden Alone at Home Kills the Robbers.

Het verhaal van de stoere dienstbode van Halsaf is al oud, reeds in 1741 was er een versie:
Een dienstmaagd, die 's nachts alleen thuis was, wordt aangevallen door een als hoogzwangere vrouw vermomde struikrover, die ze handig beetgenomen hebbend de hals afsneed.

Vertellers uit de Liemers samengesteld door A. Tinneveld, Wassenaar 1976, p.242.

Onder de Beeldknop van TINNEV210 staat een afbeelding van kasteel Halsaf.