Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

TAMB107 - Op komst van de Wijde Broecken.

Een mop (kluchtboek), 1659

Hoofdtekst

Op komst van de Wijde Broecken.
Als op een tijd de Dansmeester van't Coninghlick hof te Parijs, voor het hofgesin danst; so gebeurden't, dat deselve, door't ansien vande schoone Dames, tochten van de min gevoelde. En als hy echter met sijn werck wilde voortvaren; so begon hem sijn kleene werktuyg te verraden, waer over hy, van den Hofmeester berisp sijnde, terstont met een rood kleurtje vertrock. Hy nu, om hier voort-aen van bevrijt te wesen, liet strax een wijde broek maken, rondom met ploojen, niet vreemt gelijckende, het fatsoen van de Vrouwe rokken. Hier, me quam hy 's anderen daegs weer voor den Koning, de welck, dit siende, stracx voor een nieuwe mode nam, 't welck nu niet alleen in Vranckrijk, maer ook in Neerlandt, sijn voortgang heeft.

Beschrijving

Een danser krijgt een erectie tijdens een optreden voor de koninklijke familie. Om dat de volgende keer te verbergen, laat hij een heel wijde broek maken en dat wordt heel snel als de nieuwste mode gezien.

Bron

Jan Pietersz. Meerhuysen, De geest van Jan Tamboer of Uytgeleeze stoffe voor de klucht-lievende ionckheydt, Amsterdam, 1659, drie delen

Commentaar

1659

Naam Locatie in Tekst

Parijs    Parijs   

Frankrijk [Vranckrijk]    Frankrijk [Vranckrijk]   

Nederland [Neerlandt]    Nederland [Neerlandt]   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22