SPORDS25 - 25. DE LEVENSLELIE

Een sage (boek), (foutieve datum)

25. DE LEVENSLELIE
Heel vroeger heeft er eens een tovenaar geleefd, die de mensen het hoofd afsloeg en het hen daarna weer opzette. Toen hij eens in Leiden zijn kunsten vertoonde, kwam er een zwervend student, die alles van toverij afwist, het vertrek binnen om ook toe te kijken. Nu stond er op de tafel vóór de tovenaar een groot glas met gedistilleerd water en iedere keer als hij iemand het hoofd had afgesneden, groeide er uit het glas een witte lelie, die hij de levenslelie noemde.
Toen de tovenaar weer eens een hoofd afhieuw, sneed de student snel met een scherp mesje de stengel van de lelie door, zonder dat iemand het zag. Toen de tovenaar daarna het hoofd weer op de romp wilde zetten, ging dat niet meer. Daarom werd hij gevangen gezet en als tovenaar verbrand. De vader van de man die dit verhaal omstreeks 1840 vertelde, had altijd gezegd dat die tovenaar in 1528 aan zijn eind was gekomen en dat vóór de Franse revolutie de stukken van zijn proces nog bestonden, maar daarna zijn weggeraakt, zoals zovele oude en vergeelde papieren.
(Leiden)

Beschrijving

Een tovenaar kan mensen het hoofd afsnijden en het vervolgens weer opzetten met een witte lelie, de levenslelie. Een student die meekijkt snijdt de stengel van de lelie af, waardoor het niet meer lukt om het hoofd op de romp te zetten. De tovenaar wordt daarop ter dood gebracht.

Bron

J.R.W. Sinninghe: Spokerijen in Rijnland, Delfland en Schieland. Sagen, legenden en volksverhalen, veelal uit de volksmond opgetekend. Zaltbommel 1977. p. 34

Franse    Franse

Leiden    Leiden