Registratie zal enige tijd duren. Deze functie is in ontwikkeling.

CBOEK238 - Oud Boobetje

Een sprookje (brief), 1881 - 1900

Hoofdtekst

Oud Boobetje

Er was eens een heel, heel klein oud Boobetje, die een alleboel kindertjes had; een heette Joovie, een Jaopie, een Saartje, een Jantje, een Pietje, een Ahasverusje, een Bartholemeusje, een Betje, een Zwaantje en nog een heleboel van dat goedje. Op zekeren dag ging Boobetje uit en zeide tot de kindertjes: "Kindertjes, past goed op de deur." Toen Boobetje weg was, gingen de kindertjes zich verschuilen: een onder de tafel, een onder de pot, een in de kast, een onder de kast, een in het bed, een onder het bed en op alle onmogelijke plaatsen.
's Avonds kwam Boobetje t'huis en klopte aan de deur. (met een tenorstem): "Kinnetjes, kinnetjes, maak je open." (met een pieperige stem): "We maken niet open." "Kinnetjes, kinnetjes, maak jelui open." "We maken niet open." Op eenmaal heeft Boobetje een poepie gelaten, toen sprong de deur met een vreesselijk gekraak open en kwamen de kinnetjes voor de dag! Tableau.
Een kat en een duit; het sprookje is uit!

Onderwerp

AT 0123 - The Wolf and the Kids    AT 0123 - The Wolf and the Kids   

ATU 0123 - The Wolf and the Kids.    ATU 0123 - The Wolf and the Kids.   

Beschrijving

Een mannetje met veel kinderen gaat op een dag uit. De kinderen verstoppen zich omdat ze de opdracht hebben gekregen goed op te passen. Als het mannetje avonds terugkomt doen ze hem niet open, maar als het mannetje een poepie laat springt de deur open en komen de kinderen tevoorschijn.

Bron

Collectie Boekenoogen (archief Meertens Instituut)

Commentaar

eind 19e eeuw
Een merkwaardige versie van 'De wolf en de zeven geitjes'. De vader en de wolf lijken in één persoon terecht te zijn gekomen, en het openblazen van de deur met een wind doet denken aan het sprookje van 'De wolf en de drie biggetjes' (AT 0124A*).
The Wolf and the Kids & AT 0124A*, Pigs Build Houses of Straw, Sticks and Iron

Naam Overig in Tekst

Boobetje    Boobetje   

Joovie    Joovie   

Jaopie    Jaopie   

Saartje    Saartje   

Jantje    Jantje   

Pietje    Pietje   

Ahasverusje    Ahasverusje   

Bartholemeusje    Bartholemeusje   

Betje    Betje   

Zwaantje    Zwaantje   

Datum Invoer

2013-03-01 14:46:22