BOEKV033 - Van den zieken man die den Dood fopte.

Een sprookje (), 1892

Van den zieken man die den Dood fopte.

Er was eens een man zwaar ziek en hij was bang dat hij sterven zou. Inderdaad verscheen de Dood aan zijn bed en dit maakte zijn vrees dus nog grooter. Toen smeekte hij den Dood hem nog wat te laten leven en waarlijk de Dood kreeg medelijden en zei: "Ik zal je een teeken geven waaraan je zien kunt of je sterven zult. Telkens als ik verschijn aan het voeteneind van het bed is dit een bewijs dat je zult herstellen; maar kom ik aan het hoofdeind te staan, dan moet je sterven." De zieke schepte adem, want de Dood stond aan het voeteneind en hij viel rustig in slaap. Na eenigen tijd werd hij werkelijk beter. Zoo ging het nog eenige malen als hij ziek was: de Dood verscheen wel, maar hij was gerust, want hij zag, dat zijn leven geen gevaar liep. Eindelijk werd hij weer ziek en zag hij tot zijn schrik dat de Dood aan het hoofdeind van zijn bed ging staan. Hij kermde van angst, maar toen kreeg hij een ingeving. Gauw keerde hij zich in bed om, zoodat de Dood toch bij zijn voeten kwam te staan. Hij was gered. Maar de Dood was hierover zoo boos dat hij wegliep en nooit weer terugkwam.

AT 0332 - Godfather Death    AT 0332 - Godfather Death

ATU 0332 - Godfather Death.    ATU 0332 - Godfather Death.

Beschrijving

Een man is ziek en heel erg bang voor de dood. De Dood verschijnt bij zijn bed en vertelt hem dat hij zal sterven wanneer de Dood bij zijn hoofdeinde zal staan. Een paar keer verschijnt de Dood bij het voeteneinde, maar op een keer staat hij bij het hoofdeinde. Snel draait de man zich om in bed, zodat de Dood weer bij zijn voeteneinde staat. De Dood is hier zo boos over, dat hij nooit meer terugkomt.

G.J. Boekenoogen 'Nederlandse sprookjes en vertelsels' in: Volkskunde 15 (1903), pp.40-41 N°26

Vgl. CBOEK038