VVUNL338 - Hoe men eens kommiezen beetnam op den hof te IJzeren

Een mop (almanak), 1919

Hoe men eens kommiezen beetnam op den hof te IJzeren

In den tijd, toen de accijns nog bestond op het slachten van varkens had men op den hof te IJzeren een krulstaart zonder aangifte naar de andere wereld geholpen. Het beest was nog niet koud, of daar verschenen een tweetal ambtenaren om onwettig geslacht op te sporen. Precies alsof het verraderswerk was. Goede raad was nu duur, men wist dat ze niets ondoorzocht lieten. Plotseling had een der knechts eenen kostelijken inval. De kommiezen werden een beetje aan den praat gehouden en intusschen werd het beestje gauw in een grooten jas gestoken en in positie gezet op den bril van de bestekamer. Een roode das en een breed afhangende hoed voltooiden zijn kostuum. Bij de inspectie deed een der strenge heeren ook de deur van de bestekamer open, doch sloeg ze weer spoedig dicht. Blijkbaar wilde hij dien man in zijne bezigheid niet storen. Natuurlijk was nu alle zoeken der heeren tevergeefs en na hun vertrek had men almachtig veel plezier over de wijze, waarop men ze had beetgenomen.

AT 1525H* - The Theft of Sheep    AT 1525H* - The Theft of Sheep

ATU 1525M - The Sheep in the Cradle    ATU 1525M - The Sheep in the Cradle

Beschrijving

Een varken, dat illegaal is geslacht, wordt bij controle door de kommiezen, op de [buiten]plee gezet met een hoed op, jas aan en das om en de kommiezen trappen er in.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Nederlands Limburg, Utr./Antw.1981, 176f N°10.8

K1839 - Other deceptions by disguise.    K1839 - Other deceptions by disguise.