BOERMA10

Een personal narrative (mondeling), woensdag 12 februari 2003

TM: "Dat is waar. Maar heb je niet ook wel eens een moment dat je denkt: ik kap ermee."
RB: "Elk jaar! Hahaha. Dan heb ik echt de schurft. Zoals nou ook: ik ben nou helemaal met die dingen bezig, ik ben nou helemaal niet met graancirkels bezig. De site is, de laatste keer dat hij vernieuwd is, ik geloof dat de nieuwe Frontier d'r op stond. Voor de rest had ik zoiets van: alstjeblieft, effe nou niet. [...]"
TM: "Ben je trouwens wel eens naar Zuid-Engeland geweest?"
RB: "Eén keer. Nooit weer. Hahaha. Ik heb het daar niet zo op. Die Engelse cirkels... ik weet niet, ik kan daar niet zoveel mee. Eerder had ik wel zoiets van: nou, leuk. Het is nou alleen maar rond met een of ander raar patroontje erin. Het is teveel hetzelfde. En dan zoals nou, die hangt hier dan aan de muur, die alien, daar heb ik zoiets van: nou, wat ik daar van moet denken? Ik weet het niet meer! Dat gezicht van vorig jaar daar kon ik me redelijk wat een klein beetje iets bij voorstellen. Alleen dit: ik weet het niet. Maar ja, het is ook dat hart van Stadskanaal van dit jaar. Toen ik dat zag, had ik zoiets van: en nou kap ik ermee! Toen... dat trok ik niet meer. Dat was gewoon: een vorm die je aan mensen toe mag schrijven, dat je zoveel blown nodes en verlengde knopen tegenkomt, dan had ik zoiets van..."
TM: "Dit rijmt niet."
RB: "Nee. Wat misschien nog mogelijk is - maar dat gaat volgens mij ook niet op - wat ik van Nancy [Talbot] weet uit Amerika, dat niet alle windschade windschade is, hè? Wist je dat of niet?"
TM: "Het enige wat ik van een boer heb gehoord, is dat: het kan wel eens op windschade lijken, en dan is het kunstmest."
RB: "Nou, ook niet. Ja, zegt hij. Maar dat het dus windschade lijkt, maar het is geen windschade, en daar vind je ook die blown nodes. En daar vind je ook verlengde knopen. En die hebben we in dat veld in Stadskanaal ook gevonden in dus windschade. Mogelijk is dus dat misschien... ja... een energie die zich ontlaadt. Zoiets moet je bij die graancirkels zien. Iets ontlaadt zich en dan krijgt het die vorm. Dat het niet goed gegaan is... of... of... neveneffect, dat weet ik dus niet. Want in feite is er nog veels te weinig onderzoek gedaan naar wat is wel of niet windschade? Maar dat kan ik er niet bijhebben, om dat ook nog een keer te gaan doen. Stel dat zo'n heel veld onder spanning heeft gestaan, misschien - want dat gevoel had ik wel bij dat hart, dat (zeg maar) gewoon het hele veld gewoon allemaal geknald is. En dat ze daarna dat hart erin gemaakt hebben. Maar ja, dat gaat ook niet op, want alleen in dat hart lag het, en daarnaast in het staande, daar zat het niet in. Dus dat was een heel raar verhaal. Toen had ik echt zoiets van: okee, koffer dicht, naar huus, we stoppen ermee!"
TM: "Maar... langzaam maar zeker ben je er toch weer op teruggekomen."
RB [aarzelt]: "Ja, toch een bepaald soort fascinatie, toch van: ja maar, hoe kan dat dan? Omdat je het toch wil weten. [...] En ik vind sowieso dat ik met het onderzoek door moet gaan. Al is het alleen maar het bezoeken van die graancirkels, het opmeten, want stel dat er net iemand over een paar jaar die gegevens nodig heeft, en die zijn er niet. Want daar heb ik zelf altijd van gebaald. Ik heb altijd afmetingen van dingen willen hebben. Niemand had ze, hoor. Niemand. Zo ook in Engeland: d'r is een nieuwe cirkel! Oh, dan stuiven er een paar honderd man op. Ahhh. Helemaal te gek, wauw. Jongens, er is weer een nieuwe. Ffft. Ging het hele zootje er weer heen, weet je wel. Allemaal interessant en leuk een aardig doen, maar wat doen ze daar? Ja, ik zal niet zeggen dat ze het niet goed doen, maar... ja, ik kan daar niks mee. Ik wil gewoon zien, kijken, meten, voelen, gewoon... het gevoel telt ook mee, maar ja. Meet zo'n ding op. Als je het niet opmeet. Ja, da's leuk, ongeveer vijf meter. Ja, wat ongeveer? 4.80 of 5.20? Vandaar dat ik dat Engeland ook maar niks vond."

TM 6002 - Cirkels in het graan    TM 6002 - Cirkels in het graan

Beschrijving

Verteller heeft weinig op met het graancirkel-onderzoek in Engeland: hordes gelovigen rennen van de ene cirkel naar de andere, maar goede metingen worden er niet verricht. Meten is echter de belangrijkste bezigheid. Toch zijn er in Nederland ook wel eens ontmoedigende momenten: een graancirkel in Stadskanaal bevat bij uitstek menselijke symboliek, namelijk een hart met een pijl erdoor. Toch worden er blown nodes en verlengde groeiknopen in de formatie aangetroffen, wat zou duiden op echtheid. Op zulke momenten heeft de verteller de neiging om ermee te stoppen.

Interview met Robert Boerman te Oeken (gemeente Brummen) op 12 februari 2003

Cirkels in het graan