ZEEUW175 - Toovenaars.

Een sage (boek), 1921 - 1930

Toovenaars.

Een gezin dat omstreeks 1810 op het droogdok te Vlissingen woonde, werd herhaaldelijk door een waschvrouw bestolen, waarom men haar op wilde zeggen Het dochtertje ging de boodschap overbrengen. De man van de waschvrouw was alleen thuis en klopte haar nog vertrouwelijk op den schouder.
Vanaf dat oogenblik was het met haar rust gedaan Soms werd ze aan heur haren omhoog getrokken, ook werd ze wel in haar bed heen en weer geslingerd
Het gerecht werd er in gekend, en het meisje heeft zelfs nog een nacht op het gerechtshof te Middelburg doorgebracht, zegt de overlevering.
Eindelijk heeft een heksenmeester, die nog beter de zwarte kunst verstond, het kind onttooverd. Het heet dat de dader toen door het stadsbestuur buiten de poort werd gezet.

Onderwerp

SINSAG 0542 - Von unsichtbaren Händen aufgenommen    SINSAG 0542 - Von unsichtbaren Händen aufgenommen

Beschrijving

Een meisje komt de wasvrouw opzeggen, omdat ze steelt, en wordt door de man van de wasvrouw op de schouder geklopt. Dan kent ze geen rust meer, wordt aan haar haar opgetrokken en in haar bed heen en weer geslingerd. Een heksenmeester onttovert haar.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 151

Von unsichtbaren Händen aufgenommen