ZEEUW211 - Onze Lieve Vronw van Hulsterloo.

Een legende (boek), 1823 - 1832

Dat somwilen es een half jaer
Dat toten borne comet daer
No weder man no wijf
Sonder die ule ente scubuut.
De bron behoorde tot de heilige bronnen der Germanen, en in dat woeste verlaten bosch werd nog lang heimelijk den ouden goden geofferd.
In 1136 werd Hulsterloo aan de Norbertijnen van Drongen bij Gent afgestaan. Weinig jaren later is er sprake van een wonderdoend Onze Lieve Vrouwebeeld.

In de eerste helft der twaalfde eeuw bezat de stad Teruane in Artois een miraculeus beeld der H. Maagd, maar de bewoners stelden er weinig prijs op.
Toen beval Maria dat men haar beeld naar elders brengen zou. Dit geschiedde, men zag steeds eenige duiven vooruit vliegen, die den weg wezen naar Hulsterloo en zooveel volks volgde het beeld, dat ze onderweg gebrek aan brood kregen.
Anderen zeggen, dat het beeld door engelen herwaarts is gebracht uit de stad Atrecht.
Ook zegt een legende dat het beeld van Onze Lieve Vrouw aan kwam drijven met den stroom na de verwoesting van Teruane in 1552.

Toen in 1578 benden soldaten het land afstroopten, vluchtten die van Hulsterloo in de bosschen van Klinge. Daar verborgen zij het Mariabeeld, en is het ook later gevonden. Het wordt nog altijd vereerd in Belgisch Klinge.

Onderwerp

SINLEG 0082 - Das Bild treibt (stromaufwärts) in dem Fluss (auch wenn es von Stein oder Marmor ist) oder wird am Ufer gefunden.    SINLEG 0082 - Das Bild treibt (stromaufwärts) in dem Fluss (auch wenn es von Stein oder Marmor ist) oder wird am Ufer gefunden.

Beschrijving

Een beeld van Maria, dat in Teruane niet gewaardeerd werd, werd op bevel van Maria overgebracht naar Hulsterloo, voorafgegaan door duiven, maar anderen zeggen dat het beeld door engelen werd gebracht uit Atrecht, terwijl weer een andere legende zegt, dat het beeld met de stroom kwam aandrijven.

J.R.W. en M. Sinninghe: Zeeuwsch sagenboek. Zutphen 1933, p. 191-192

voor 1833
Das Bild treibt (stromaufwärts) in dem Fluss (auch wenn es von Stein oder Marmor ist) oder wird am Ufer gefunden & SINLEG 0111: Das Bild wird von Engel von einem Ort zu einem andern gebracht & SINLEG 0112: Tauben zeigen den Weg bei der Überbringung des Bildes.
Van den Vos Reinaerde, vers 2587 enz.; Dresselhuis, Aloude Zeelanders, 243; Schoutens, Maria's V1aanderen, 100.

Hulsterloo    Hulsterloo

Kriekeput    Kriekeput