RKOMANHOL017

Een sage (mondeling), dinsdag 24 februari 2009

[RK gaat de DOC-Volksverhalen vragenlijst af]

RK: Bijvoorbeeld spokerij, werd daar wel eens over gesproken?
GB en BR: Ja, je heb hier het spookhuis, het spookhuis.
RK: Oh, je heb 't spookhuis.
GB: Ja, kijk d...dat was dus in de middeleeuwen dat een kapel. Die stond op de hoek van de Kolk en de IJdijk. En eh... in zestienhonderd en zes...zeventien is Frans Hals daar voor de tweede keer getrouwd, in dié kapel. Hè, en eh met...met eh Lijsbert...bert Reniers, en die was al acht maanden in verwachting. En eh n...n...negen jaar daarna is dus die kapel door een storm is ie vernield. En toen hebben ze een stukkie verderop een nieuwe k...kerk gebouwd, want ze zeiden we hebben zoveel last van de...de...de schippers die daar hun s...eh zitten te práten en te herrie maken dat...we kunnen de dominee niet verstaan.
JH: Mijn grootmoeder, opoe...opoe Werk, die heb van overlevering in...an de dijk waar nu die eh die vent die in Amsterdam dus eh die historicus woont over...tegenover de... [GB: 'Ja, ja, Jan de ...'] en waar Andries de Vries en ome Jaap de Vries [GB: 'Jan Bout, Jan Bout'] een zeilemakerij heb gehad vroeger. Jan van Geem zat er in de oorlog met een smederijtje, [GB: 'Ja, ja, ja'] dát...ik weet niet beter of mijn opoe...dat was 't spookhuis, daar hebben ze n...ook nog jaaaren gewoond. [GB: 'Ja, ja'] Dat noemden ze 'n...'t spookhuis.
RK: Maar waarom 't een spookhuis werd... dat weet u wel.
JH: Jaaaa, waarom ze dat zo noemden weet ik niet hoor.
RK: Daar moet dus kennelijk ooit een verhaal zijn geweest dat 't daar spookte. [Allen: 'Ja, ja']
JH: Daar heef mijn...mijn familie...mijn moeder heb daar nog in gewoond en mijn moeders moéder... van overlevering.

Beschrijving

Op de plek waar een oude kapel heeft gestaan, die in de zeventiende eeuw door een storm is verwoest, staat een spookhuis.

Letterlijk afschrift van een mp3-opname.

24 februari 2009
Aanwezigen: Ruben Koman (RK), Gerrit van den Beldt (GB), Joop Harskamp (JH), Bas de Rooij (BR), Frans Camphuijsen, Manon ter Hofstede.

Frans Hals    Frans Hals

Lijsbert Reniers    Lijsbert Reniers