BLECOURTNB0137 - 3.1. Geen titel

De-n hond, de kat de-n ezel en de-n haan die zouden eens samen
feest vieren en de ander dieren die waren zoo kwaad als ik weet nie' wat dat ze nie mee mochten doen en die spraken samen af om 't lekker eten van de vier weg te halen. Mar de vier die hadden 't in de gaten dat er wat gebeuren zou dat nie goed was en daarom zouwen ze der eigen verbergen.
De kat kroop onder d'asche, de-n hond op ne stoel onder 't kussen, de-n ezel ging achter de deur staan en den haan ging voor het huis in den lindenboom zitten. 't Lot om iet weg te halen viel op de wolf en zoetjes ging hij nu 't huis binnen en keek rond of er niets te pikken viel. En 't rook zoo lekker in huis dat 't water uit zijn bakkes viel en op de kachel stond allerhand eten en een stuk gebraaië vleesch zoo bruin als 'n kastanje maar mee dat hij 't vatten wou kwam de kat uit d'asche gespouwd en den hond die schoot op de wolf aan en den ezel gaf m eene stamp voor zijne kop en onder de hand zat den haan maar te kraaien in den lindeboom. En de wolf er van door en toe hij bij zijn makkers kwam toen zee hij 'daar kwam iets uit d'asche geschoten en de spouwde vuur en dat scheet vuur en daar kwam iets onder het kussen uit geschoten en dat beet me een stuk uit mijn kont en toen schoot er nog iets van achter de deur uit en dat smeet me met een plank op mijne kop en toen ik de deur uitliep toen zat er nog iets in den boom en dat dacht dat ik nog niet genoeg had en de dat riep al maar 'Brengt em maar ns hier; brengt 'm maar ns hier.

Onderwerp

AT 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)    AT 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)

ATU 0130 - The Animals in Night Quarters.    ATU 0130 - The Animals in Night Quarters.

SINAT 0130 - Die Tiere im Nachtquartier    SINAT 0130 - Die Tiere im Nachtquartier

VDK 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)    VDK 0130 - The Animals in Night Quarters (Bremen City Musicians)

Beschrijving

Kat, hond, ezel en haan gaan feestvieren zonder de andere dieren, die afspreken het eten weg te halen. De vier dieren hebben dat in de gaten en verstoppen zich. Uitvoering van het plan ligt bij de wolf, die echter zodra hij aanstalten maakt, te maken krijgt met de kat vanonder de as tevoorschijn schiet, de hond die van de stoel springt, de ezel die hem vanachter de deur op de kop slaat en de haan die begint te kraaien. De wolf overdrijft wat er is gebeurd als hij het de andere dieren vertelt.

Willem de Blécourt, Volksverhalen uit Noord Brabant, Utrecht [etc.]: Het Spectrum, 1980. p. 89

Motief

K1161 - Animals hidden in various parts of a house attack owner with their characteristic powers and kill him when he enters.    K1161 - Animals hidden in various parts of a house attack owner with their characteristic powers and kill him when he enters.

B296 - Animals go a-journeying.    B296 - Animals go a-journeying.

1893
inv. no. R12. Als: De wolf die iet weg kwam halen in Sinninghe 1942: 42-43. S.MI30.2; AT 130 The Animals in Night Quarters.
3. Sprookjes en natuurgeloof. Verhalen vanuit Helmond verzameld
Verhalen, sprookjes, anekdoten en mededelingen over volksgeloof, verzameld en/of opgetekend door August Hendrik Sassen. Uit zijn handschriftenverzameling, berustend in de bibliotheek van het Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant te 's Hertogenbosch.<br>
Sassen werd geboren te 's Hertogenbosch op 6 maart 1853. Hij was archivaris en notaris te Helmond, en overleed op 22 juni 1913 te 's Gravenhage (zie Juten & Juten 1913, A.F.O. van Sasse van Ysselt 1914). Hij was de stuwende kracht achter het volkskundig onderzoek in Noord-Brabant aan het einde van de vorige eeuw. Om dit te bevorderen stichtte hij onder meer twee tijdschriften: het Tijdschrift voor Noordbrabantsche Geschiedenis, Taal- en Letterkunde, en de Noordbrabantsche Almanak. Jaarboekje voor Noordbrabantsche geschiedenis, taal- en letterkunde.<br>
Beide tijdschriften moesten evenwel na elkaar wegens financiële moeilijkheden stopgezet worden (zie ook de Inleiding). Door zijn werk, zijn vele activiteiten (hij was o.a. gemeenteraadslid van Helmond, regisseur van jeugdtoneelstukken, voorzitter van de vereniging tot drankbestrijding; en commandant van de plaatselijke schutterij), en zijn vroege dood is het hem niet gelukt de vele aan hem toegezonden en door hemzelf verzamelde gegevens over o.a. taalkunde, volksgebruiken, boerenalmanakken, kinderrijmen en spelen, en volksliederen zelf tot een of meerdere boeken te verwerken (zie voor verdere biografische gegevens Knippenberg 1952).<br>
Een deel van zijn handschriftenverzameling bevindt zich te 's-Hertogenbosch. Dit werd in 1943 en 1944 gerubriceerd en gecatalogiseerd. Het hier gepubliceerde deel daarvan werd eerder grotendeels, al dan niet in bewerkte vorm, bekend gemaakt door J.R.W. Sinninghe, zij het zonder opgave van inventarisnummer. Een aantal van de door Sinninghe aan Sassen toegeschreven verhalen is evenwel niet meer in 's Hertogenbosch te vinden, o.a. Sinninghe 1978: 16 (gloeiïge te Duizel), 21 (dwaallichten), 36 (zelfmoordenaar in gedaante hond te Boxmeer), 45 (spookhaas te Mierlo), 81-83 (heksen in de gedaante van een kat), en 100 (weerwolf te Breda). Het wachten is op een volledige publicatie van het nog in 's Hertogenbosch aanwezige materiaal.
The Animals in Night Quarters

Helmond (Noord-Brabant)    Helmond (Noord-Brabant)